IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи на жилища в САЩ ще съдят агенции за имоти заради комисиони

Колективният иск е заведен от купувачи от 35 щата, които обвиняват брокерите в изкуствено завишаване на комисиони

11:01 | 22.02.24 г. 1
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) и редица агенции за недвижими имоти ще трябва да отговарят пред съда по колективен иск, заведен от купувачи на жилища, които ги обвиняват в заговор за изкуствено завишаване на комисиони на брокери, реши съдия в Чикаго.

Съдията от Окръжния съд Андреа Ууд не отхвърли исковете, според които асоциацията на брокерите, Keller Williams, Re/Max и други са нарушили американския антитръстов закон, като са повишили цените на жилищата за продажба в цялата страна, предава Ройтерс.

Колективният иск, заведен от купувачи от 35 щата, включително Флорида, Невада, Тенеси и Масачузетс, претендира за парично обезщетение, чийто размер не се разкрива, съгласно комбинация от антитръстови закони и закони за защита на потребителите.

Ууд отхвърли настояването на ищците за съдебна заповед на национално ниво, която да забрани за постоянно на асоциацията на брокерите да създава същите или сходни практики за комисиони като оспорваните в съдебното дело.

Съдията също така изключи от иска подразделения на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, включително HomeServices of America.

Базираната в Чикаго Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи в изявление, че е разочарована от решението на съдията да уважи исковете на купувачите и допълни, че е „решена да защитава практики, които са в полза на потребителите и подкрепят жилищната собственост“.

HomeServices отбеляза в изявление, че според Ууд компанията „не е играла никаква роля в задействането или прилагането на правила на NAR, които са оспорени в това дело“.

Купувачите на жилища твърдят, че продавачи са повишавали цените на жилищата, за да компенсират разходите за комисиона, която трябва да платят на брокерите на купувачите съгласно правилата в индустрията и прилагани практики от ответниците.

Продавачите на жилища в САЩ лащат комисиони до 5%-6% от цената на жилището. Част от комисионата се плаща на брокера на купувача.

NAR и други ответници трябва да отговарят и по отделни антитръстови съдебни дела, заведени от продавачи на жилища, които претендират за обезщетения на стойност милиарди долари във връзка с комисионите.

Миналия октомври съдебно жури в щата Мисури постанови да бъде платено обезщетение от близо 1,8 млрд. долара по колективен иск, заведен от продавачи на жилища, които съдеха асоциацията на брокерите, HomeServices и други ответници. Асоциацията и агенциите за недвижими имоти оспорват присъдата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
В България даже и брокерите ни са извън закона ,тяхната професия е извън регулация ,сметнете в каква държава живеем !А те са основен фактор за НАДУВАНЕ на цените както е видно и в САЩ е било така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още