IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в САЩ изпраща положителни сигнали през февруари

Новозапочнатите жилища са нараснали с най-бързия си темп от май миналата година

22:05 | 19.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новозапочнатите жилища в САЩ са се увеличили значително миналия месец спрямо слабия период в началото на годината, тъй като строителните компании са се възползвали от малко по-благоприятните лихви по жилищните заеми и недостига на съществуващи жилища за продажба, предава Bloomberg.

Новозапочнатите жилища са се увеличили с 10,7% през февруари - най-големия ръст от май, до годишен темп от 1,52 млн., сочат данни на правителството. Средните оценки на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, бяха за темп от 1,44 млн.

Новозапочнатите жилища в САЩ са се върнали към растеж през февруари. Графика: Bloomberg LP Новозапочнатите жилища в САЩ са се върнали към растеж през февруари. Графика: Bloomberg LP

Разрешителните за строеж, които са показател за бъдещо строителство, са нараснали до годишен темп от 1,52 млн., най-бързия от август насам. Данните за януари както за разрешителните, така и за новозапочнатите жилища, бяха ревизирани към повишение. 

Строителството на еднофамилни жилища е нараснало до двегодишен връх, а новозапочнатите многофамилни жилища са се увеличили с 8,3% след рязък спад предходния месец.

След спада на новозапочнатите жилища през януари, който беше най-големият от май 2022 г. насам, ръстът е още едно доказателство, че жилищният пазар се възстановява. Строителните компании се възползват от ограничените наличности за препродажба, въпреки че по-голям спад на лихвите по ипотечните кредити ще помогне за връщането на повече купувачи на пазара и ще окаже по-голяма подкрепа на индустрията.

Разходите за финансиране на покупката на жилище може да намалеят по-късно тази година, когато се очаква Федералният резерв да започне да понижава лихвите. Икономисти очакват ръководителите на централната банка да оставят непроменен основния лихвен процент в края на двудневното си заседание в сряда.

Публикувани в понеделник данни показаха, че нагласите на строителните компании са се подобрили до осеммесечен връх през март с увеличаването на търсенето. Със затвърждаването на продажбите под една четвърт от строителните компании, включени в доклада на Националната асоциация на жилищните строители и Well Fargo, са заявили, че са намалили цените, за да привлекат купувачи, най-малкия дял от юли насам.

„Подобряването на нагласите сред компаниите за жилищно строителство е добър знак за строителството на нови еднофамилни жилища. В момент, когато наличностите с жилища са ниски, а лихвите по жилищните заеми се очаква да намалеят по-късно тази година, натрупаното търсене на жилища създава добра възможност за строителните компании. Те могат да предложат стимули като жилищни заеми с плаваща лихва под пазарните нива, за да привлекат купувачи“, коментира Елиза Уингър, икономист в Bloomberg Economics.

Разрешенията за еднофамилни жилища са нараснали до най-високото ниво от май 2022 г., а разрешенията за многофамилни жилища също са се увеличили.

Данните на правителството показват, че новозапочнатите жилища са нараснали значително в северозападната част на САЩ след спада, свързан със зимното време, предишния месец. Строителството в южните щати се е увеличило до най-бързия си годишен темп от близо две години.

Броят на завършените еднофамилни жилища е нараснал най-много от юни 2010 г. насам, след като намаля месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още