IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите във водещ финансов квартал в Лондон са загубили 900 млн. паунда от стойността си

Стойността на притежаваните имоти от Canary Wharf Group е намаляла с 14,7% и възлиза на 6,8 млрд. паунда през 2023 г.

07:38 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над 900 млн. паунда са били изтрити от стойността на офис сградите на Canary Wharf Group, а собствениците на имоти във лондонския финансов квартал си осигуриха подкрепа от кредиторите за дългова сделка на стойност 553 млн. паунда, предава Financial Times.

Компанията за строителство и управление на имотите в района на бившите докове в Лондон, притежавана от Brookfield и Катарския инвестиционен фонд, съобщи за годишен спад от 14,7% в стойността на притежаваните си имоти до 6,8 млрд. паунда през 2023 г.

Независими оценители понижиха значително оценките си за офис сградите на компанията, които съставляват мнозинството от портфейла ѝ с активи, до 4,3 млрд. паунда, компенсирани от растящите цени на търговските площи и стабилните жилищни активи.

Цените на бизнес имотите са засегнати от растящите лихвени проценти и опасенията за стабилността на офис пазара. Canary Wharf е изправена пред предизвикателства и заради напускането на ключови наематели, докато полага усилия да диверсифицира портфейла си.

Компанията е обременена с нетен дълг за 3,7 млрд. паунда. Стремежът ѝ за рефинансиране на заеми е виден пример за предизвикателствата пред собствениците на имоти в цял свят в момента на по-високи лихви по заемите и по-ниски цени на имотите.

Canary Wharf Group съобщи, че ще удължи заеми, свързани с офис сграда на Churchill Place 25-30, с пет години, заедно с още други две дългови сделки. В сградата се помещава счетоводната компания EY.

Главният финансов директор Беки Уортингтън заяви пред FT, че компанията преговаря с кредитори и прави преглед на вариантите си за поемането на допълнителен дълг от 900 млн. паунда за удължаване или рефинансиране на заеми до края на годината.

„Работим върху дълговата страна на счетоводния баланс“, отбеляза Уортингтън и допълни, че „заемите са свидетелство за силата на нашите активи, за промяната, която се случва в Canary Wharf, и подкрепата, която имаме от нашите кредитори за дългосрочния ни план“.

Canary Wharf е в по-силна позиция от някои други инвестиционни компании предвид дългите наемни договори за някои от основните ѝ офис активи и дълбоките джобове на акционерите ѝ.

Но привлекателността на основния ѝ портфейл с офиси е поставена под съмнение заради напускането на наематели като HSBC и Clifford Chance. Други, включително Barclays и Morgan Stanley, решиха да останат. По-старите офис сгради на компанията вероятно ще изискват скъп ремонт, за да привлекат нови наематели или да бъдат приспособени към други употреби.

Подобно на други инвеститори в имоти Canary Wharf трябваше да намали размера на заемите си, за да рефинансира кредити, обезпечени с имоти, които струват по-малко. Сделката за офиса на Churchill Place 25-30, който е отдаден под наем и на Европейската агенция по лекарствата, включваше изплащането на около 100 млн. паунда от заемите за 439 млн. паунда, както и споразумение за изплащане на още от дълга с течение на времето.

Съотношението между дълга и собствения капитал на компанията вече нарасна над целта от 50% през последните години, сочат документи на компанията. Стойността на активите е засегната от по-високите лихви и опасенията за стабилността на офис пазара.

Подкрепата на акционерите ще бъде от съществено значение за преминаването през сегашното забавяне на имотния пазар. Brookfield и Катарският инвестиционен фонд съобщиха през октомври, че заделят нов капитал от 300 млн. паунда и удължават заем на стойност 100 млн. паунда на акционер за Canary Wharf, първата им капиталова инжекция от закупуването на Canary Wharf през 2015 г. 

„Планираме и управляваме бизнеса въз основа на допускането, че не се нуждаем от още пари от акционери. Но капиталът, който те вложиха в бизнеса, със сигурност е много полезен“, каза Уортингтън.

Миналата година компанията вече е договорила дългови сделки за 930 млн. паунда с кредитори, включително Citi, Standard Chartered, Starwood и CBRE Investment Management. Заемите са обвързани с портфейла ѝ с жилищни имоти и проектите в етап на строеж.

Тя прие също заем за 80 млн. паунда за строителството на нови обслужвани жилищни сгради и замени съществуващ финансов инструмент за строителство със заем за 132 млн. паунда за сграда със смесено предназначение, която включва офиси, хотели и обекти за развлечение.

Компанията обяви по-високи приходи и рекорден брой посетители със средно 1,3 млн. души, посещаващи обектите всяка седмица. Печалбата преди данъци, която изключва промени в стойностите на имотите, е намаляла от 40 млн. паунда през 2022 г. до 28 млн. паунда миналата година заради по-високите разходи за финансиране.

Canary Wharf все още трябва да се справя със заеми с настъпващ падеж през ноември на стойност 564 млн. паунда, обвързани с офис кула, където се помещават SocGen и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Уортингтън заяви, че има „много положителен напредък“ в преговорите с кредиторите за изплащане и удължаване на дълга.

През април 2025 г. настъпва падежът и на първия транш от 350 млн. паунда от зелените ѝ облигации, които се търгуват за около 92 пенса от паунда, сочат данни на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още