IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canary Wharf в Лондон се опитва да се диверсифицира, за да оцелее

Нов капитал от 400 млн. паунда ще бъде инжектиран в бизнес центъра в Източен Лондон на фона на отслабващото търсене на офис площи

08:18 | 10.11.23 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Собствениците на Canary Wharf Group (CWG) ще инжектират 400 млн. паунда свеж капитал в лондонския офис район, който пострада от напускането на ключови наематели в момент, когато компаниите намаляват офис площите си в отговор на хибридната работа, пише Financial Times.

Компанията за частни капиталови инвестиции Brookfield и Китарският инвестиционен фонд, които притежават финансовия център в източната част на Лондон от 2015 г. насам, съобщиха за вливането на капитал от 300 млн. паунда и на още 100 млн. паунда под формата на револвиращ кредитен инструмент.

Решението за влагането на нови пари във финансовия квартал е взето в момент, когато той се бори със забавяне на търсенето на офис площи и се стреми да привлече местни жители и компании за научни изследвания.

Главният изпълнителен директор на Brookfield Real Estate Брайън Кингстън коментира, че компанията е „доволна да продължи да подкрепя“ Canary Wharf Group, докато тя „продължава да се развива в жизнена и разнородна компания“.

Привлекателността на Canary Wharf сред големи компании пострада след пандемията от COVID-19, тъй като служителите направиха преход към работа от вкъщи, а компаниите намаляват офис площите си. Бизнес районът понесе удар и от излизането на видни наематели като HSBC, която през юни съобщи, че до 2026 г. ще напусне 42-етажната си централа, проектирана от Норман Фостър.

Очакваното решение на HSBC да премести централата си в лондонското Сити беше сметнато за предвестник за наемателите от сектора на финансовите услуги, които в исторически план доминират в Canary Wharf. Малко над половината от наемателите там са били в сектора на финансовите услуги, съобщи компанията в годишния си доклад.

Големите офис кули, които бяха популярни при изграждането на Canary Wharf, не са толкова предпочитани сега, тъй като компаниите избират обекти в центъра на града, за да насърчават присъствената работа.

През септември служителите на Credit Suisse бяха уведомени, че ще започнат да се изнасят от Canary Wharf към офисите на UBS в Ситито. Свободните офис площи в Canary Wharf остават повече в сравнение с други райони в Лондон на ниво от 14% спрямо 11% в Ситито и 6 на сто в „Уест Енд“, сочат данни на компанията CoStar.

Усилията на Canary Wharf Group да диверсифицира портфейла си, които започнаха преди пандемията, постигат известен успех. Сега районът включва над 1000 апартамента за отдаване под наем с над 3500 души, които живеят там, съобщава CWG.

В района има и редица организации, съсредоточени в сектора на здравеопазването и природните науки, включително Genomics England, Barts Health NHS и Генералният фармацевтичен съвет.

CWG влага средства в развиването на зелени площи и се опитва да насърчава откриването на магазини и ресторанти. „Тази инвестиция показва увереността в нашия бизнес план и продължаващото стратегическо препозициониране на Canary Wharf“, коментира главният изпълнителен директор на CWG Шоби Хан.

По-рано тази година рейтинговата агенция Moody’s понижи рейтинга на дълга на Canary Wharf Investment Holdings, като се мотивира с „трудната оперативна и финансираща среда за имотните компании“. В доклада си агенцията отбеляза още, че Canary Wharf има дълг от 1,4 млрд. паунда, който трябва да бъде рефинансиран през 2024 и 2025 г.

CWG съобщи, че е рефинансирала или удължила изплащането на дълг на стойност около 450 млн. паунда през първото полугодие на тази година и няма друг дълг с настъпващ падеж през тази година. Компанията трябва да изплати дълг за 800 млн. паунда през 2024 г. Запознат източник съобщи, че не се очаква плановете за рефинансиране на задълженията на CWG през 2024 г. да използват новия капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още