IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато другите напускат, Morgan Stanley запазва централата си в Canary Wharf в Лондон

Подновяването на наемния договор е подкрепа за финансовия квартал, който беше засегнат от напускането на видни наематели

09:58 | 04.04.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Morgan Stanley се договори да остане в централата си в Canary Wharf в Лондон за още 14 години. Това е голяма подкрепа за финансовия център в източната част на британската столица, който беше засегнат от излизането на големи наематели, пише Financial Times.

Американската инвестиционна банка добави още десет години към наемния си договор за централата си в Европа, като удължи присъствието си там от сегашната крайна дата 2028 г. до поне 2038 г.

Сделката с Canary Wharf Group, която е собственик на 14-етажната сграда, слага край на продължилите с месеци слухове за плановете на банката, след като редица други големи наематели от финансовия сектор напуснаха Canary Wharf, за да се установят в лондонското Сити. 

Решението на банката да подпише дългосрочно удължаване на наемния си договор е един от най-значимите вотове на доверие в Canary Wharf, след като напускането на някои от големите наематели подложи на съмнение привлекателността на квартала за традиционните му основни наематели сред големите финансови компании.

Офис кулите в квартала, които привличаха банки, включително Morgan Stanley, при първоначалното развитие на района, губят популярност сред някои наематели заради променените работни навици след пандемията от Covid-19.

„Canary Wharf е локацията на централата ни за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) от над 30 години и сме доволни, че удължихме престоя си“, заяви Крис Бийти, главен оперативен директор на Morgan Stanley за ЕМЕА.

Като част от сделката CWG прие да финансира значително преустройство на сградата с площ от 50 хил. кв. м, която беше завършена през 2003 г., включително подобряване на енергийната ѝ ефективност.

Morgan Stanley съобщи, че планира да запази и офис площите си в съседна сграда.

CWG, която е собственик и мениджър на голяма част от финансовия център, се опитва да запази големите офис наематели, като в същото време се диверсифицира отвъд финансовите услуги, като добавя наематели от сферата на природните науки, жилищата и развлекателната индустрия.

Главният изпълнителен директор на CWG Шоби Хан заяви, че наемателите ценят Canary Wharf като „жизнен квартал със смесени функции“ и „разнообразни развлечения и удобства“.

Сред видните наематели, които обявиха напускането си, са банката HSBC, доставчика на финансови данни Moody’s и правната кантора Clifford Chance. Служители на фалиралата банка Credit Suisse ще се нанесат в офиса на UBS в Ситито тази година.

В края на миналата година Barclays прие да удължи с пет години наемния договор за централата си, с което ще остане там до 2039 г. Тя също така плати най-малко 260 млн. паунда, за да прекрати наемния си договор на втора сграда, която вече не използва.

Две големи американски банки, JPMorgan и Citi, вероятно ще запазят централите си, тъй като притежават сградите си. Финтех компанията Revolut води преговори за наемане на нови площи за централата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още