IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадените разрешения за строеж у нас отбелязват втори пореден ръст през зимата

Новозапочнатото строителство в жилищния сектор също расте в началото на 2024 г., сочат данни на НСИ

13:50 | 02.05.24 г.
Снимка: Carlos Jasso/Bloomberg
Снимка: Carlos Jasso/Bloomberg

Издадените разрешения за жилищно строителство у нас отбелязват втори пореден ръст на годишна база през първото тримесечие, а новозапочнатите жилища и общата им площ също нарастват както на тримесечна, така и на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1823 жилищни сгради с 10 487 жилища в тях и разгъната застроена площ от малко над 1,2 млн. кв. м.

Спрямо предходното тримесечие, което беше много силно за издадените строителни разрешения в жилищния сектор, сега броят на жилищните сгради намалява с 19,9%, жилищата в тях – с 37,5%, а РЗП-то им - с 36 на сто. Но на годишна база разрешеното строителство на нови жилищни сгради се увеличава с 4,3%, жилищата в тях нарастват с 21,7%, а разгънатата им застроена площ се покачва с 23,4 на сто.

Разрешенията за строеж в жилищния сектор намаляваха на годишна база през първите три тримесечия на миналата година, но през последното тримесечие на 2023 г. записаха силен ръст.

Област София (столица) е лидер по брой разрешени жилища за строеж с 3329, следвана от Пловдивска област с 1909 и Варна с 1206. Над 1000 жилища за едно тримесечие са получили разрешение за строеж и в Бургаска област.

През първите три месеца на тази година са издадени разрешения за строеж и на 27 административни и офис сгради с общо РЗП от 57 771 кв. м, както и на 1094 други сгради с обща застроена площ от близо 535 хил. кв. м. Издадените разрешителни за строеж на офис сгради се увеличават както на тримесечна, така и на годишна база, а разрешеното строителство на други сгради намалява на тримесечна база, но отбелязва годишен ръст, въпреки че общата им застроена площ е по-малка.

През първото тримесечие у нас е започнало строителството на 1389 жилищни сгради с малко над 9000 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от малко над 957 хил. кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са по-малко с 9,5%, но жилищата в тях се увеличават с 23,1%, както и РЗП-то им с 11,6 на сто. На годишна база се увеличават както новозапочнатите сгради (9,2%), така и жилищата в тях (37,8%) и общата им застроена площ (23%).

Спрямо преходното тримесечие най-смели в новозапочнатите си проекти са били предприемачите във Варненска област с ръст на общата застроена площ на жилищните сгради от 94,3%. Силно нарастване е отчетено и в София (столица) с 35,3%, а в Пловдивска област покачването е с 19,7 на сто. В същото време новозапочнатите жилищни сгради от гледна точка на общата им площ намаляват в област Бургас с 20,2%.

Строителството на най-много нови жилища е започнало в София (столица) с 2506, следвана от Варна с 1910 и Бургас с 1470. В същото време в Пловдив е започнало строителството на едва 1152 жилища.

През първото тримесечие е започнало строителството на шест административни или офис сгради с общо РЗП от 3998 кв. м и на 550 други сгради с обща застроена площ от малко над 392 хил. кв. м. Броят и застроената площ на започнатите офис сгради намаляват на тримесечна и на годишна база, докато новозапочнатите други сгради спадат по брой и общо РЗП на тримесечна база, но отбелязват ръст и по двата показателя при сравнение със същия период на миналата година.

Лидер в страната по новозапочнати други сгради е Пловдивска област с почти 113 хил. кв. м, следвана от Варна с малко над 66 хил. кв. м и Стара Загора с 38 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още