IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите продължават да оценяват риска от рецесия

19:59 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари приключиха търговията в първия ден от седмицата с повишения, докато инвеститорите продължават да следят корпоративните отчети и ключови икономически данни, оценявайки риска от рецесия, пише CNBC. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,8% нагоре. Акциите на сектора за търговия на дребно добавиха 2,5%, повеждайки ръстовете, докато почти всички сектори и големи борси се озоваха на зелено.

Приключване на сесията на европейските борси на 08.08.2022 г. Приключване на сесията на европейските борси на 08.08.2022 г.

Таблица: CNBC

Европейският индекс на сините чипове приключи сесията в петък с около 0,8% понижение след като неочаквано силния доклад за заетостта в САЩ понижи очакванията на рецесията и в замяна на това засили вероятността Федералният резерв да затегне по-агресивно паричната политика, за да обуздае ускоряващата се инфлация.

„По същия начин, по който котката на Ервин Шрьодингер е била едновременно жива и мъртва, по същия начин световната икономика може да едновременно в рецесия и да не е – поне не още“, коментира главният икономист на HSBC Джеймс Померoй. По думите му смущаващите сигнали от последния месец не са станали по-ясни.

Корпоративните отчети продължиха да движат цените на акциите в Европа. Siemens Energy, Porsche и BioNTech са сред компаниите, които обявиха резултатите си преди приключването на борсовия ден.

Британската компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown записа над 7% ръст на пазара, повеждайки Stoxx 600, след като Deutsche Bank повиши ценовия таргет за акциите ѝ.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се оказа британската медийна компания Future, чиито книжа се разделиха с 5% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още