IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка отново понижи основната си лихва

Регулаторът се опитва да възстанови търсенето на заеми и да подпомогне имотния сектор в страната

11:46 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка отново понижи основната си лихва в понеделник - само седмица, след като с изненадващ ход предприе две лихвени понижения, пише CNBC.

Ходът се смята за опит на регулатора да "съживи" търсенето на кредити в страната и да подкрепи икономиката, ударена от блокадите, наложени заради коронавируса, и от проблемите с дълговете в имотния сектор.

В понеделник регулаторът понижи петгодишната си основна лихва с 15 базисни пункта (б.п.) до ниво от 4,30% (от предишното 4,45%), а едногодишният показател бе понижен с 5 б.п. до 3,65%.

Повечето заеми в страната са базирани на едногодишната лихва.

Миналата седмица банката намали лихвата на едногодишните средносрочни заеми (MLF) за някои финансови инстититуции с 10 б.п., докато седемдневата репо лихва с 10 б.п. до равнище от 2%.

"Въпреки че понижението в понеделник може да даде краткосрочно облекчение, разхлабването на ликвидността само по себе си е малко вероятно да предизвика обрат на имотния пазар", смята Дейвид Чао, световен пазарен стратег за Азиатско-Тихоокеанския регион (извън Япония) в Invesco.

Според него ходът показва колко е сериозна ситуацията на имотния пазар. Той обаче посочи, че трябва да се направи повече от това, за да има подобрение. "Ходът дава силен сигнал, че централните банкери са готови да предприемат по-агресивни ходове, за да стабилизират слабия пазар", написа експертът в своя бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още