IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Биодит" увеличава значително приходите към края на полугодието и излиза на печалба

Постъпленията само за второто тримесечие се забавят спрямо първото, очаква се раздвижване след края на туристическия сезон

11:10 | 25.08.22 г. 1
Дебюдът на акциите на "Биодит" на пазар BEAM на БФБ-София. Снимка: БФБ АД
Дебюдът на акциите на "Биодит" на пазар BEAM на БФБ-София. Снимка: БФБ АД

Производителят на системи за сигурност „Биодит“ увеличава значително приходите към края на полугодието в сравнение с първата половина на 2021 г. и излиза на печалба.

Приходите само през второто тримесечие обаче забавят ръста си на тримесечна база, а печалбата се формира най-вече благодарение на резултатите от първото тримесечие, вижда се от отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Това забавяне се обуславя от спецификата на работа на компанията. През второто тримесечие започва активната работа на клиентите на дружеството – главно хотели, които стаи се оборудват със системи за контрол на средата. Плащанията по договорите, по които се е работело преди старта на туристическия сезон, ще се реализират реално в следващите месеци.

До края на годината най-активно дружеството ще работи след края на туристическия сезон, т.е. около и след края на текущото тримесечие.

Финансово представяне

Общите приходи на „Биодит“ към края на полугодието възлизат на 433 хил. лева при 114 хил. лева година по-рано, като увеличението достига почти 4 пъти. Само за второто тримесечие ръстът на приходите се забавя с почти 30% спрямо първите три месеца на годината - до 179 хил. лева от 254 хил. лева.

Общите разходи на компанията за полугодието са за 296 хил. лева в сравнение с 216 хил. лева към края на полугодието на 2021 г., като на годишна база има ръст от 37%. Само за тримесечието са реализирани разходи в размер на 145 хил. лева при 151 хил. лева за първото тримесечие.

Най-значителен ръст „Биодит“ отчита при разходите за материали – до 81 хил. лева към края на юни в сравнение със само 9 хил. лева към края на юни 2021 г., т.е. разликата е 9 пъти. Увеличават се и разходите за персонала до 69 хил. лева от 52 хил. лева, или с 32,7%. Силен ръст има и при другите разходи (представителни, командировки и подобни) до 34 хил. лева при 9 хил. лева година по-рано, или почти 4 пъти.

Печалбата за първата половина на годината възлиза на 116 хил. лева спрямо загуба от 112 хил. лева за първата половина на 2021 г. и печалба от 103 хил. лева към края на март.

Нетният паричен поток от оперативна дейност остава отрицателен към края на юни в размер на 257 хил. лева, но към края на юни 2021 г. е за минус 435 хил. лева. Разликата достига 41% на годишна база.

Постъпленията от клиенти нарастват до 531 хил. лева за отчетния период спрямо 367 хил. лева година по-рано, или с 45% повече на годишна база.

Паричните средства към края на юни намаляват до 316 хил. лева от 525 хил. лева година по-рано – с почти 40%.

Сред клиентите на дружеството са „Доверие Брико“ АД (магазини „Мосю Бриколаж“); хотел „ДИТ Маджестик Бийч Резорт“, к.к. „Слънчев бряг“; хотел „ДИТ Еврика Бийч Клуб“, к.к. „Слънчев бряг“; хотел „Империал Палас Хотел“, к.к. „Слънчев бряг“; хотел „Калина Палас“, гр. Трявна, офис сгради.

Увеличение на капитала

От 26 август (петък) започва търговията с правата за увеличението на капитала на „Биодит“, което беше обявено по-рано тази година. Компанията ще търси от пазара до 1,7 млн. лева.

Дружеството предлага 1 млн. нови акции с номинал от 1 лев и емисионна стойност 1,7 лева. Съотношението между издадените права и новите акции е 13,820583 към 1, т.е. една акция може да се запише срещу 13,820583 права. Собствениците на сегашните 13 820 583 акции ще получат по едно право за всяка тяхна акция.

Предлагането ще се счита за успешно при записани и платени най-малко 250 хил. акции, т.е. набрани минимум 425 хил. лева. Набраните средства ще се използват за експанзията на дружеството на чуждестранни пазари. Първата цел на компанията е разширяване в Испания, където вече има реализирани проекти.

„Биодит“ АД е първата компания, която се листна на пазара за малки и средни предприятия на БФБ-София BEAM. В последната година акциите на дружеството поскъпват с почти 22%, а пазарната капитализация надвишава 27,6 млн. лева.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Грубо - цена/продажби около 130...Яко! Явно се залага на перспектива, ама продажбите за момента са им, колкото сергия на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още