IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече от членовете на ОПЕК+ подкрепят свиване на петролния добив

Повече яснота за намеренията на картела инвеститорите ще получат през септември

18:00 | 27.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В началото на тази седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд каза, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, може да бъде принудена да намали петролния добив. Сега все повече от страните членки на картела подкрепят подобни перспективи, пише Bloomberg.

Само 48 часа след изявлението от ресорния министър на Рияд Ирак, Алжир, Бахрейн, Кувейт, Екваториална Гвинея и Венецуела публикуваха изявления, с които изразиха подкрепа към предложението. В четвъртък подобни ходове направиха и Конго, Азербайджан, Судан и Либия.

"Прекомерната“ волатилност и липсата на ликвидност означават, че фючърсите са все по-откъснати от основите, каза Абдулазиз бин Салман Ал Сауд. "Доказателствата, че тази неотдавнашна вредна нестабилност (на цената на петрола) нарушава основните функции на пазара и подкопава стабилността на петролните пазари, само ще засилят нашата решителност", допълни той. 

ОПЕК+ има готовност да намали добива с цел да приравни двете страни на пазара, каза още принцът.

Трейдърите на пазара на "черно злато" бяха изненадани от резкия завой в позицията на Саудитска Арабия, като се има предвид, че американският президент Джо Байдън многократно е апелирал за ръст в добива, който да помогне за намаляването на инфлацията.

ОПЕК+ трябва да се бори и с възможността от възстановяване на доставките от Иран в случай, че ядрената сделка бъде възобновена.

Същевременно Европейският съюз (ЕС) се опитва да прекъсне изцяло доставките на енергоносители от Русия като част от санкциите срещу Москва.

Повече яснота за намеренията на картела инвеститорите може да получат на 5 септември, когато е следващото заседание на ОПЕК+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: mikimaus ... Или пък промишлена технология ... S&P Global Platts оцени цената на водорода, получен чрез електролиза (California PEM Electrolysis, включително capex) на $2,04/kg в петък, намалена от $2,26/kg през деня и $3,27/kg на 10 януари поради падащите цени на електроенергията на едро ... Колко време мислиш ще оставят крадците на съдомиялни машини да манипулират световните цени на енергия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: mikimaus ... С електролизер на Enapter , който е в производство и можеш да си го купиш свободно , производствената цена е $7,30 за килограм водород . Тънкият момент е цената на вложеният ток . Ако приемем една висока средна цена за ток от ВЕИ около $55 за МВтч , трябва да добавим още $3 към цената . Получавам $10,30 за технология от 2019г . Hyundai Kona дизел е 5/100km , Hyundai Nexo - 0,7кг водород / 100км ... Това е с надомна техника ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
mikimaus
преди 1 година
The cost of hydrogen from U.S. electrolyzers shot up to $16.80/kgНезнам ако делим на тли дали галоня нема да стане двадцат рублей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
На мазните им хареса цена над $100 за барел и да се къпят в неприятелски валюти ... и ще я гласят да е над $100 постоянно ... Скъп ли ви е зеленият водород ?! Само за протоколът питам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още