IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застаряването на населението – ниша за дългосрочните инвеститори?

Преминаването към мощности с по-ниски въглеродни емисии и повишената автоматизация в промишлеността също са сигурни прогнози

12:10 | 10.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Винаги е било забавно да се четат предсказания, които не издържат проверката на времето. През 1865 г., докато инженерите се надпреварват да разработят телефона, един американски редактор се муси: „Добре информираните хора знаят, че е невъзможно да се предаде човешки глас по кабели... и че ако беше възможно да се направи, то не би имало практическа стойност, пише за Financial Times Саймън Едилстен, съмениджър на Mid Wynd International Investment Trust и на Artemis Global Select Fund.

По-скорошен фаворит ми е интервюто от 2007 г. със Стив Балмър, тогавашен главен изпълнителен директор на Microsoft, в което той уверено заяви: „Няма шанс iPhone да получи значителен пазарен дял. Никакъв." Около един от всеки пет смартфона, продавани в света, сега е iPhone.

Може би е забавно да се злорадства, но не толкова да се заложат пари на собствените прогнози. За съжаление, инвестирането изисква да направите точно това. Не можете да избегнете необходимостта да правите прогнози. Ако притежавате акция днес, тогава трябва да вярвате, че тя ще струва повече в бъдеще.

Може би смятате, че компанията има продукт, който ще се радва на нарастващи продажби. Може би мислите, че цената на акциите не отразява текущите печалби. Може би вярвате, че сте влязъл рано и че ще осребрите залога си, след като тълпата се струпа със закъснение.

Някои прогнози зависят от толкова много движещи се части, че можете да сгрешите, дори и да сте прави. Жалко за инвеститорите, който заложиха на 50-годишните британски ДЦК, индексирани с инфлацията, в началото на тази година с убеждението, че пазарът подценява тенденцията за потребителските цени във Великобритания.

Бяха прави. По това време инфлацията се очакваше да достигне своя връх през април 2022 г. при 8,6 процента. В крайна сметка тя достигна 11,1%, а сега икономистите на Citigroup очакват да отбележи пик през януари от 18,6%. Но те не успяха да отчетат реакцията на централните банки чрез повишаване на лихвените проценти и въздействието на това върху дългосрочните активи с фиксирана лихва. Стойността на инвестицията им намаля почти наполовина само за осем месеца.

Въпреки че прогнозите не могат да бъдат избегнати, изглежда странно колко пари се инвестират в области, където има история на изключително погрешни прогнози. Помислете за инфлацията, за броя месеци преди следващата кредитна криза, колко дълго ще продължи една война или кой ще бъде следващият премиер на Обединеното кралство (и какво ще направи).

Има обаче някои прогнози, които могат да бъдат направени със значителна увереност. Сред тях са демографските тенденции, преминаването към мощности с по-ниски въглеродни емисии и повишената автоматизация в промишлеността. Таймингът често може да се окаже труден, но посоката тук е доста сигурна.

Да вземем демографските тенденции. Една прогноза изглежда неизбежна: световното население ще застарява. Световната здравна организация (СЗО) очаква делът на световното население на възраст над 60 години да се удвои до 2050 г. - от 12 на 22 процента (в Япония вече е над 30 процента). Това са 2,1 милиарда души, в сравнение с едва 1 милиард през 2020 г. В Обединеното кралство Службата за национална статистика изчислява, че вероятно ще има допълнителни 8,5 милиона души на възраст 65 и повече години.

Иронията, че инвеститорите се възползват от възможностите, които това създава, за да финансират собствените си пенсии, не ми е спестена. От известно време чакаме да си закупим слухов апарат на разумна цена. Слуховите апарати преди бяха доста прости малки високоговорители, които усилват всички звуци и ги вкарват в ухото ви. Цифровите слухови апарати се настройват към по-слабите честоти на всеки човек и се фокусират все повече към подобряване на звука от посоката, в която гледате, като намалят фоновия шум.

Носенето на слухов апарат обикновено е нещо, което правите неохотно. По-модерните цифрови устройства са скъпи, но са по-малки и не толкова забележими спрямо по-старите модели.

Търсенето им вероятно ще нарасне - и то за дълго време. СЗО изчислява, че повече от 1 милиард млади хора са изложени на риск от известна загуба на слуха поради небезопасни практики на слушане. Това би трябвало да включва всички онези пътници, които слушат музика, усилена достатъчно силно, за да се чува на фона на тракането на влака.

Тенденцията ще доведе до още по-голям пазар за слухови апарати с остаряването на работещите сега поколения. Освен това налагането им на много нововъзникващи пазари започва от много ниски нива.

Sonova е базираният в Швейцария световен лидер в тази област. Подобно на много компании с „качествен растеж“, оценката му скочи преди няколко години, като съотношението цена/печалба (P/E) на акция се приближи до 45 пъти в един момент. Акциите спаднаха напоследък, тъй като потребителите забавиха покупките и компанията, подобно на много други, претърпя поскъпване на вложените компоненти.

Сега акциите се търгуват по-близо до дългосрочния си коефициент P/E от 25x. За някои това все още ще изглежда скъпо, но дългосрочните перспективи на тази компания предполагат, че оценката е изгодна.

По подобен начин наскоро добавихме японски производител на очила към нашите инвестиционни портфейли. Hoya е световен лидер в производството на очила, контактни лещи, фотомаски за производство на полупроводници и стъклени дискове за съхранение на обемни данни. Всички тези сектори имат дългосрочен потенциал за растеж, а акциите на Hoya - подобно на много японски книжа - се понижиха в паунди тази година.

Застаряващото население поддържа търсенето на очила. Сега нося очила за четене и шофиране, въпреки че си направих лазерна операция на очите преди 20 години. По-големият двигател на растежа са младите - и по-специално тези в Азия, където нивата на късогледство са се повишили удивително през последните 50 години.

Проучванията показват, че повече от 80 процента от 20-годишните в Азия са късогледи и се нуждаят от очила - над два пъти повече, отколкото в Европа. Някои смятат, че късогледството е свързано с повече време, прекарано в учене и гледане на екрани; други смятат, че проблемът е твърде малкото време, прекарано на открито.

Доказателствата са смесени, но неотдавнашните мерки на Китай срещу частните уроци и индустрията за видеоигри са отчасти реакция на проблема. Каквато и да е причината, смея да прогнозирам, че търсенето на очила ще расте.

И накрая, за някои от нас колоезденето изглежда добър начин за пътуване, само ако не бяха хълмовете. Електрическите велосипеди - включително товарните, които носят скромни товари - се продават добре по целия свят. Shimano, японският световен лидер при спирачките и задвижванията за велосипеди, се възползва от тази тенденция, но акциите му паднаха от 35 000 на 25 000 йени през последната година.

Компанията разработва по-мощни спирачки за електрически велосипеди с по-голямо натоварване, както и автоматични скорости за тези, които не желаят сами да ги сменят. Напредъкът в технологиите понякога изглежда по-скромно оценен в акции от областта на „потребителските стоки“, отколкото при „технологичните“.

Тъй като сметките за гориво ерозират бюджетите на домакинствата, потребителите може да отложат закупуването на нов велосипед - както някои са отложили покупката на скъп слухов апарат. Въпреки това, по-дългосрочен инвеститор може да се възползва от слабостта на акциите в момента.

Много акции се сринаха с още през тази година и някои може да разгледа купчината отломки в търсене на добри сделки, с очакването, че икономиките бързо ще се върнат към умерена инфлация, понижения на лихвените проценти и стабилен растеж.

Не обичам да базирам инвестиционните си решения прекалено много на която и да е от тези прогнози. Предпочитам висококачествени бизнеси, чиито акции са се върнали на разумни нива и чийто растеж може да бъде по-надеждно прогнозиран. Може и да греша. Можете да ми се смеете по-късно, ако се окаже така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още