IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската централна банка остави лихвите без промяна, но изрази готовност за увеличаването им

Инфлационният натиск остава силен, предупреди ведомството

15:50 | 08.09.22 г.
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Централната банка на Украйна остави основната си лихва без промяна на ниво от 25% в четвъртък, сигнализирайки, че инфлационният натиск все още е силен, а продължителна война в Украйна е основният икономически риск за страната, пише Ройтерс.

В свое изявление централната банка посочи, че инфлацията е продължила да се ускорява, но темпът е леко по-бавен отколкото по-ранните прогнози.

Ведомството изрази готовност да повиши лихвите, ако е необходимо, и да вкара в действие и други мерки, за да защити международните си резерви и да поддържа контрола над инфлацията.

"Инфлационният натиск остава силен", каза банката в изявлението си,

През юли инфлацията в страната достигна годишно равнище от 22,2%, а месец по-късно е вече около 23%, каза още централната банка.

Прогнозите на украинското правителство са за икономически спад от 30-35% тази година, докато прогнозите за брутния вътрешен продукт през 2023 г. варират от спад от 0,4% до ръст от 15,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още