IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в петък, но се насочва към седмичен спад*

Опасенията за търсенето на суровината натежават на инвеститорските нагласи

10:07 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към отбелязването на пореден седмичен спад в цената, докато опасенията около търсенето, нарастващите запаси и възможността от ново освобождаване на инвентар от американския президент Джо Байдън натежават на инвеститорските нагласи, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,28%, или 0,25 долара, до 89,40 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,14%, или 0,12 долара, до 83,66 долара за барел, но за последните седем дни сортът изтрива около 3% от стойността си.

По-рано през седмицата и двата сорта поевтиняха до най-ниското си ниво от януари насам.

Сред инвеститорите има опасения, че търсенето на петрол ще намалее на фона на блокадите в Китай, въведени заради нова вълна на коронавируса, и паричното затягане от страна на централните банки. В същото време САЩ търсят начини да озаптят бързото покачване на цените на горивата.

"Черното злато" изтри близо една трета от стойността си от юни насам, когато опасенията около световното икономическо забавяне нараснаха, обръщайки възходящата тенденция, предизвикана от войната в Украйна.

В четвъртък управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл отново затвърди отдадеността на банката да намали инфлацията, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри безпрецедентно лихвено увеличение и предупреди за последващи ходове на парично затягане.

Кризата в Европейския съюз (ЕС) - задвижена от прекъснатите доставки на руски газ - ще бъде на фокус в петък, когато енергийните министри на съюза ще проведат заседание в Брюксел. Те ще търсят начин да облекчат негативните ефекти, причинени от действията на Москва. По-рано тази седмица руският държавен глава Владимир Путин заплаши да прекъсне изцяло доставките на енергоносители, ако ЕС одобри план за ценови таван на руския газ.

В понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, одобриха символично намаление на доставките на петрол за октомври с цел стабилизиране на пазара.

"Въпреки че петролните пазари са изправени пред отрицателни нагласи в краткосрочен план, очакванията за намалено предлагане от ОПЕК+ може да доведат до ръст в цената", каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Markets Singapore Pte.

Данните в четвъртък показаха огромен ръст в щатските резерви на суровината в размер на 8,8 млн. барела. Същевременно измерител на търсенето на бензин падна под сезонните нива от 2020 г.

*Към 09:46 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още