IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва търговската сесия с колебливи ръстове*

Инвеститорите осмислят картината за щатската икономика, която макроикономическите данни от последните дни рисуват

17:35 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват редовната сесия в четвъртък с плахи ръстове, докато инвеститорите осмислят поредицата данни от последните дни.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,26% към стойността си, или 81,31 пункта, до 31 216,4 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,12%, или 4,76 пункта, до 3950,77 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,1%, или 11,81 пункта, до 11 731,49 пункта.

Инвеститорите осмислят картината за щатската икономика, която макроикономическите данни от последните дни рисуват.

Във вторник стана ясно, че растежът на щатската инфлация отново се е забавил през август, но е останал по-устойчив от очакваното.

Годишната инфлация в САЩ е достигнала 8,3% през август, след като месец по-рано тя се забави до 8,5%. Очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8 на сто. На месечна база показателят се е покачил с 0,1%, докато през юли той остана без промяна.

По-рано в четвъртък ежеседмичната статистика за пазара на труда в САЩ показа спад в молбите за помощи при безработица за шеста поредна седмица - движения, които предполагат, че търсенето на служители в страната продължава да е силно въпреки несигурните икономически перспективи.

Първоначално подадените заявления са намалели с 5 хил. до общо 213 хил. броя в седмицата до 10 септември.

Тенденцията обаче може да обърне своята посока, докато Федералният резерв на САЩ върви по пътя на агресивното парично затягане в опит да контролира инфлацията.

Отделно, продажбите на дребно изненадаха с ръста си през август, когато са се увеличили с 0,3% като стойност на месечна база, след като през юли записаха 0,4% спад. Като се изключи бензинът, този тип продажби е нараснал с 0,8 на сто.

По всяка вероятност данните ще повлияят на решението на Федералния резерв на САЩ, чието заседание предстои на 21 септември. Сред пазарите и анализаторите има нарастващи очаквания, че регулаторът ще повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) за трети пореден път.

Проучване на Ройтерс сред икономисти показа, че 44-ма от 72-ма анкетирани прогнозират лихвено повишение от 75 б.п. През август само 20% от анкетираните са били на такова мнение.

Ако очакванията се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон 3-3,25%, най-високият от началото на 2008 г. Останалите 39% от икономистите в анкетата смятат, че увеличението ще е в размер на половин процентен пункт.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с ,2092 до 91,35 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 2,88 до 85,93 долара за барел.

Цената на златото намалява с над 10 долара до 1698,4 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,443%.

*Към 17:12 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още