IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones завърши сесията на най-ниското си ниво от два месеца, Nasdaq се понижи с над 1%

Книжата на Adobe натежаха върху технологичния показател в четвъртък

23:56 | 15.09.22 г.
Слабите ръстове на Wall Street в сряда бяха заличени от слабото представяне в четвъртък. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Слабите ръстове на Wall Street в сряда бяха заличени от слабото представяне в четвъртък. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси отвъд Океана отбелязаха спад в колеблива търговия в четвъртък, а инвеститорите бяха под влиянието на икономически данни, които очертават мрачна картина за американската икономика, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite  отписа 1,43% и завърши деня на ниво от 11 552,36 пункта, а широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,13% до 3901,35 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се представи най-добре, но все пак отбеляза спад от 173,27 пункта до ниво от 30 961,82 пункта и завърши сесията на най-ниското си равнище от 14 юли.

Книжата на Adobe натежаха върху Nasdaq и S&P 500, след като поевтиняха с над 16%. Това се случи, след като компанията обяви сделка за 20 млрд. долара за придобиването на Figma. Слабото представяне на Adobe се разпространи и сред други технологични акции - книжата на Apple поевтиняха с 1,9%, а тези на Salesforce отписаха 3,4% от стойността си.

Банковите акции бяха светъл лъч, като Goldman Sachs и JPMorgan отбелязаха ръст от по над 1% за деня. Цената на акциите на UnitedHealth Group се повиши с 2,6%.

Wall Street се опитва да се стабилизира след изненадващия ръст на индекса на цените на потребителските стоки през август, заради който Dow изгуби над 1200 пункта във вторник. Слабият ръст в сряда беше заличен от спадовете в четвъртък.

Смесени данни за икономиката днес не повишиха особено нагласите на инвеститорите. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица бяха по-малко от очакванията, но вносните цени са отбелязали по-малък спад от прогнозите. Продажбите на дребно надминаха очакванията, но са намалели след изключване на автомобилите. Спадът на промишленото производство също е показател за забавяне на икономиката.

Макар тези данни да означават, че секторът на потребителските стоки в САЩ все още е стабилен, те няма да намалят безпокойството от продължаващата инфлация. Инвеститорите се опасяват, че Федералният резерв ще бъде по-агресивен в повишаването на лихвите, а това може да засили вероятността от рецесия.

Публикуваните днес данни не промениха очакванията за поведението на Фед. Финансовите пазари са напълно сигурни в повишението на лихвите най-малко със 75 базисни пункта идната сряда и дават шанс едно към пет за още по-голям ръст със сто базисни пункта, сочи инструментът на CME FedWatch.

Американските жп линии останаха отворени, след като администрацията на Байдън помогна за постигането на колебливо споразумение със синдикатите за избягване на стачка. Евентуално затваряне на жп линии щеше да засили натиска върху веригите за доставка, които са в основата на високата инфлация.

Книжата на жп операторите Union Pacific и Norfolk Southern се представиха по-добре от по-широкия пазар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,451% и 3,472%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е нагоре с 0,05% до 109,71 пункта. Еврото поскъпна с 0,18% до 1 долар, а паундът е надолу с 0,59% до 1,147 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,23% до 143,48 йени за долар

На стоковите пазари цената на петрола намаля с над 2%, тъй като очакванията за по-слабо търсене и силен долар преди потенциално голямо повишение на лихвите надделяха над притесненията за предлагането.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изгубиха 3,46% от стойността си и завършеха деня на ниво от 90,84 долара. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 3,38 долара до 85,10 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се разделиха с 2,1% от стойността си и са на цена от 1672,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още