IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борсови индекси изгубиха инерцията от предходната сесия

Книжата на Uniper поскъпнаха с близо 4%, след като стана ясно, че Германия планира да инжектира около 8 млрд. евро в компанията за нейното национализиране

20:10 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси се оцветиха в червено, след като загубиха положителната инерция от предходната сесия, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 се понижи с 1,09% до 403,42 пункта.

Френският бенчмарк CAC записа спад от 1,35% до 5979,47 пункта.

Германският индекс DAC се смъкна с 1,03% до ниво от 12 670,83 пункта.

Британският показател FTSE изтри 0,61% от стойността си, понижавайки се до равнище от 7192,66 пункта.

Във фокуса на пазарите попадна изказването на управителя на централната банка на Естония Мадис Мюлер, според когото лихвите на ЕЦБ все още са много далеч от равнищата, които биха ограничили икономическия растеж на еврозоната. "Ако започнем да изчисляваме нивото, на което лихвите наистина започнат да натискат спирачките на икономическия растеж, тогава наистина сме на значително разстояние от този момент", каза централният банкер пред репортери, като допълни, че забавянето на инфлацията отнема значително време.

Ден по-рано заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че точният брой на последващите лихвени повишения ще зависи от постъпващите макроикономически данни. "Паричната политика винаги се опитва да пребори инфлацията, това ще има ефект върху потреблението и инвестициите на компаниите... и последващите лихвени увеличения ще зависят от икономическите данни", увери банкерът по време на финансово събитие в Мадрид.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 септември.

Инвеститорите реагираха и на данните за еврозоната, чиято текуща сметка през август отново отбеляза дефицит. Търговското салдо през юли е било обременено от високите цени на вноса на енергоизточници и суровини. Износът се ограничава и от отслабването на световната икономика. През юли в търговията бе отбелязан дефицит от 18 млрд. евро. От друга страна, текущата сметка бе подкрепена от излишък в салдото на услугите (10 млрд. евро) и в салдото за първичния доход (3 млрд. евро). Те обаче са компенсирани от дефицит от 15 млрд. евро в салдото за вторичния доход. Тук се включват например плащания към международни организации или помощ за развиващите се пазари.

Трейдърите очакват и решението на Федералния резерв на САЩ относно лихвените повишения в края на двудневното му заседание тази седмица. Прогнозите залагат на увеличение от 75 базисни пункта, същото като това от предходната среща на служителите на централната банка.

Книжата на Uniper поскъпнаха с близо 4%, след като стана ясно, че Германия планира да инжектира около 8 млрд. евро в компанията като част от историческо споразумение за национализирането ѝ в стремежа на правителството да предотврати срив на енергийния сектор в страната.

Цената на акциите на Henkel AG се понижи с 1,22%, въпреки че компанията за потребителски стоки обяви, че уверена в увеличаването на приходите си благодарение на процъфтяващия бизнес с лепила. Във вторник главният изпълнителен директор на групата Карстен Кнобел отново повиши прогнозата за приходите от продажбите за 2022 г. и сега очаква органичен ръст на приходите от 5,5 до 7,5%. Преди това компанията се целеше в плюс от 4,5 до 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още