IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Точният брой лихвени повишения ще зависи от данните

Високата инфлация е най-големият проблем за европейското общество, каза заместник-управителят на Европейската централна банка

19:51 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Точният брой на последващите лихвени повишения от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще зависи от постъпващите макроикономически данни. Това заяви заместник-управителят на ведомството Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

"Паричната политика винаги се опитва да пребори инфлацията, това ще има ефект върху потреблението и инвестициите на компаниите... и последващите лихвени увеличения ще зависят от икономическите данни", увери банкерът по време на финансово събитие в Мадрид.

"Инфлацията е най-големият проблем за европейското общество", допълни Де Гиндос.

 

 

 

По-рано този месец ЕЦБ одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 базисни пункта (б.п.). Ходът бе предшестван от изненадваща стъпка от 50 базисни пункта през юли, след като месец по-рано представителите на ЕЦБ загатнаха за увеличение от 25 б.п.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала годишно равнище от 9,1% през август, като това е най-високото ѝ ниво от близо половин век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още