IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кралят на SPAC фирмите“ закрива две компании, които не успяха да постигнат сливания

Това е поредният сигнал, че пазарът на сливания с компании с празни чекове на практика е затворен

21:35 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Чамат Палихапития. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Чамат Палихапития. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Един от най-големите популяризатори на компаниите със специално предназначение (SPAC) закри две фирми, които заедно държат повече от 1,6 млрд. долара след срива на пазара, заличавайки десетки милиарди долари пазарна стойност и наказвайки индивидуалните инвеститори, съобщава Wall Street Journal.

Чамат Палихапития ще прекрати дейността и ще върне парите от двете SPAC компании на акционерите, след като не успя да намери фирми, които са склонни да се листнат на борсата чрез сливане.

Това е поредният сигнал, този път идващ от Палихапития, наричан „кралят на SPAC фирмите“, че пазарът на практика е затворен.

Цените на акциите на компаниите, които Палихапития направи публични в предходни сделки, като Virgin Galactic Holdings Inc. и SoFi Technologies Inc., са поевтинели с повече от 60%, генерирайки големи загуби за инвеститорите.

Закриването на двете компании подчертава залязващата привлекателност на този тип листвания. Напоследък инвеститорите в SPAC дружества теглят пари от почти всички сделки, което затруднява осъществяването на сливания.

Палихапития се присъединява към други забележителни създатели на SPAC дружества, като хедж фонд мениджъра Бил Акман и бившата бейзболна звезда Били Бийн, в закриването на компании, известни още като фирми с празни чекове.

Нарастващите лихвени проценти и ускорената инфлация забавиха новите листвания чрез сливане със SPAC компании и първични публични предлагания (IPO) спрямо рекордната 2021 г.

Палихапития и други създатели на SPAC фирми ще се с по няколко милиона долара в брой, които са платили за създаването на всяка от въпросните компании преди повече от две години.

Пазар на SPAC компании. Източник: WSJ Пазар на SPAC компании. Източник: WSJ

Въпросните фирми по-рано сигнализираха в регулаторни документи, че може да се опитат да потърсят допълнително време за реализиране на сделки. Обичайната рамка за сливания при тези компании е със срок от две години.

Палихапития каза, че създателите на двете SPAC дружества са разглеждали над 100 компании, които са планирали листвания, но така и на са успели да осъществят сливания.

Фирмите с празни чекове притежават съответно 460 млн. долара и 1,15 млрд. долара, което ги прави две от по-големите SPAC компании на пазара и показва как бумът се е обърнал за много инвеститори.

Две от другите фирми с празни чекове на Палихапития, които още не са сключили сделки, Social Capital Suvretta Holdings Corp. II и Social Capital Suvretta Holdings Corp. IV,са фокусирани върху биотехнологичните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още