IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият SPAC връща 4 млрд. долара на инвеститорите си

Инициираният от Бил Акман Pershing Square Tontine не е успял да намери подходяща цел за поглъщане

12:25 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бил Акман.<em> Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Бил Акман. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Най-големият в света инструмент за поглъщане, листнат на борсата (SPAC), се отказва от търсенето на цел за изкупуване и връща 4 млрд. долара на инвеститорите. Хедж фонд мениджърът Бил Акман, който инициира Pershing Square Tontine (PSTH), призна във вторник вечерта, че не е намерил компания, която да отговаря на критериите за качество и възвръщаемост на PSTH.

Дружествата със специална цел за придобиване (SPAC) като Pershing Square Tontine разполагат с две години след първичното си публично предлагане, за да намерят цел за придобиване, която да купят с парите на своите инвеститори. PSTH излиза на борсата в Ню Йорк през юли 2020 г., в разгара на бума на SPAC. Плановете на Акман да използва инструмента, за да придобие десетпроцентов дял в Universal Music, която беше отделена от Vivendi, се провалиха поради вето от страна на регулаторните органи на САЩ. Вместо това милиардерът се присъедини към Universal заедно със своя хедж фонд Pershing Square.

От известно време властите в САЩ се опитват да регулират по-строго SPAC пазара. Въпреки това бумът, който тези механизми за поглъщане, създадени предимно от известни бивши мениджъри или инвеститори, предизвикаха до 2021 г., така или иначе отшумя. Твърде много Spac-ове, стотици от които бяха основани само в САЩ, се представиха разочароващо на фондовия пазар, след като бяха изпълнени с живот.

Бумът на Spac се разпространи в Европа в отслабена форма; във Франкфурт например само няколко от тези компании стигнаха до фондовата борса. Повечето от тях първоначално са набрали от 200 до 400 млн. долара. Когато поглъщането започне да става по-конкретно, те започват да търсят още пари.

Силна конкуренция от страна на традиционните IPO-та

В писмо до инвеститорите на PSTH Акман обвинява за неуспеха неблагоприятните пазарни условия и силната конкуренция от страна на традиционните първични публични предлагания (IPO-та), наред с други фактори. Първоначално Spac-овете се разглеждаха като изпитано средство за заобикаляне на сложните процедури за одобрение на IPO, особено за млади и перспективни компании в САЩ.

„Печелившите, висококачествени компании за растеж могат да отложат първичните си публични предлагания, докато пазарната среда стане по-благоприятна", пише Акман. „Това ограничи кръга от висококачествени сделки за PSTH, особено през последните дванадесет месеца“.

В Pershing Square Tontine са инвестирали известни инвеститори като хедж фонда Baupost, канадският пенсионен фонд OTPP и фондовата компания T. Rowe Price. За инвеститорите Spac-овете първоначално са безрискова инвестиция, тъй като те могат да изкупят акциите си на емисионната цена преди евентуално поглъщане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още