IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна най-ниското си ниво в края на търговията от ноември 2020 г.

И четирите основни борсови индекса отвъд Океана се оцветиха в червено в сряда

23:57 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 се понижи в сряда, като записа шести пореден ден на загуба и достигна най-ниското си ниво в края на търговията от ноември 2020 г. Вниманието на инвеститорите е насочено към ключов доклад за инфлацията, който ще информира за темпа на повишаване на лихвите от Федералния резерв в бъдеще, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 28,34 пункта и завърши сесията на ниво от 29 210,85 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,33% до ниво от 3577,03 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,09% до ниво от 10 417,10 пункта.

По-рано през деня основните индекси поеха нагоре, а доходността по облигациите спадна след публикуването на протоколите от септемврийското заседание на Федералния резерв следобед. Те показаха, че централната банка очаква да продължи да повишава лихвите и да ги задържи на високо ниво, докато инфлацията покаже признаци на охлаждане.

Борсовите индекси се колебаеха между ръстове и загуби, след като индексът на производствените цени за септември се повиши повече от очакваното. Той е нараснал с 0,4% през септември, което е над консенсусната прогноза за ръст от 0,2% на анализатори, участвали в допитване на Dow Jones.

Индексът на производствените цени е един от индикаторите за инфлацията, който инвеститорите наблюдават заедно с Федералния резерв. Ако инфлацията остане висока, централната банка вероятно ще продължи с агресивното вдигане на лихвите, за да я върне в релси. Това означава, че лихвите ще продължат да растат и може да останат високи за по-дълго време от очакванията на пазарите, което ще натежи върху акциите.

Инвеститорите ще получат още по-важни данни за инфлацията в четвъртък. Индексът на потребителските цени измерва промените в цените на основни потребителски стоки и услуги.

На корпоративния фронт книжата на фармацевтичната компания Moderna поскъпнаха с 9%, след като тя обяви партньорство с Merck за съвместно разработване и продажба на ваксина срещу рак. Ваксината на Moderna се изследва в комбинация с Keytruda на Merck за лекуване на пациенти с висок риск от меланом и е във втора фаза на клинични изпитания. 

Цената на акциите на PepsiCo се повиши с близо 4%, след като производителят на закуски и напитки обяви печалба и приходи над очакванията на анализаторите. Компанията засили и прогнозите си за годината, тъй като е успяла да повиши цените на продуктите си. Книжата на конкурента Coca-Cola също поскъпнаха с около 2,5%, а акциите на Molson Coors Beverage, Constellation Brands и Mondelez също повишиха цената си. Секторът на потребителските стоки се представи най-добре в S&P 500 с ръст от 0,07%. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,902% и 3,884%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,05% до 113,28 пункта. Еврото поевтиня с 0,04% до 0,97 долара, а паундът отбеляза същия спад до равнище от 1,11 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,02% до 146,87 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се понижи за трети ден в сряда, тъй като силният долар и притесненията за по-слабото търсене и растящите лихви надделяха над безпокойството за предлагането след решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали целта за добива. ОПЕК и американското министерство на енергетиката понижиха прогнозите си за търсенето. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изгубиха 2,02 долара до 92,27 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,38 долара до 87,97 долара. 

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,36% до 1608 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още