IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителите на Фед очакват по-високите лихви да се задържат

Икономиката трябва да се забави, за да се охлади инфлацията, считат централните банкери

22:38 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Федералния резерв са изненадани от темпа на инфлацията и са посочили на последното си заседание, че очакват по-високите лихви да останат в сила, докато цените намалеят, става ясно от публикуваните в сряда протоколи от септемврийското заседание на централната банка, цитирани от CNBC.

В обсъжданията преди повишаването на лихвите с 0,75 процентни пункта ръководителите са отбелязали, че инфлацията се отразява особено негативно върху американците с по-ниски доходи.

Те са повторили, че повишаването на лихвите вероятно ще продължи и че високите лихви ще се задържат, докато проблемът покаже признаци на разрешаване.

„Участниците прецениха, че Комисията трябва да действа и след това да запази по-рестриктивна позиция, за да изпълни законодателния си мандат да насърчава максимална заетост и ценова стабилност“, става ясно от резюмето на заседанието.

Ръководителите отбелязват още, че инфлацията „до момента не показва особени признаци на забавяне…, затова те са повишили оценката си за вероятното необходимо ниво на федералната лихва, за да се постигнат целите на Комисията“.

S&P 500 се повиши леко в сряда след публикуването на протоколите, тъй като някои трейдъри възприеха един коментар като сигнал, че Фед може да се откаже от бързото затягане на политиката си, ако има още сътресения на финансовите пазари.

„Редица участници отбелязаха, че особено в настоящата крайно несигурна световна икономика и финансова среда ще бъде важно да се коригира темпът на ново затягане на политиката с цел смекчаване на риска от значителни негативни последици за икономическите перспективи“, става ясно от протоколите.

Срещата се състоя преди новата порция данни, които показаха, че инфлационният натиск остава висок, макар и не с темпа по-рано тази година. Предпочитаният от Фед индикатор за инфлацията – индексът на разходите за лично потребление, нарасна с 6,2% спрямо година по-рано и с 4,9% след изключване на храните и енергията през август, показаха данни от миналия месец. Това е доста над целта на централната банка за 2%.

Доклад от сряда показа, че производствените цени са се повишили с 0,4% през септември.

„Участниците отбелязаха, че инфлацията е останала неприемливо висока и доста над дългосрочната цел на Комисията от 2%“, става ясно от протоколите. „Участниците коментираха, че данните за инфлацията в последно време като цяло надминават очакванията и съответно тя намалява по-бавно, отколкото очакваха преди това“, се допълва там.

Членовете на Федералната комисия по отворения пазар, която определя лихвите, са отбелязали на заседанието, че икономиката трябва да се забави, за да се охлади инфлацията. Те понижиха прогнозите си за икономиката, като очакват БВП да нарасне само с 0,2% на годишна база през 2022 г. и с едва 1,2 на сто догодина, доста под тенденциите напоследък и голям спад спрямо 2021 г., когато беше отбелязан най-силният растеж от 1984 г. насам.

Ръководителите на централната банка отбелязват, че инфлацията е стимулирана от проблеми пред веригите за доставка, които не са ограничени само до стоки, а и до недостиг на работна ръка.

Но те изразяват и оптимизъм, че политиките ще помогнат за разхлабване на трудовия пазар и понижаване на цените. Ръководителите заявиха преди време, че не очакват лихвите да останат високи, след като инфлацията се забави до 2%.

„Участниците смятат, че инфлационният натиск постепенно ще отслабне в идните години“, става ясно от резюмето.

Срещата завърши с одобрението на трето поредно повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта, с което бенчмарковата лихва достигна диапазона 3%-3,25%. Пазарите очакват сходен ръст да бъде одобрен и на следващото заседание в началото на ноември.

Те все пак отбелязват, че виждат етап, в който темпът на покачване на лихвите поне ще се забави, но не посочват кога ще се случи това.

Според протоколите членовете на Комисията по отворения пазар отбелязват, че „ще бъде уместно в определен етап да се забави темпът на покачване на лихвите, докато се преценят последиците от кумулативните корекции на лихвите за икономическата дейност и инфлацията“.

Те посочват, че това време ще дойде, след като лихвите достигнат достатъчно рестриктивно ниво, след което вероятно ще бъде уместно да запазим това ниво за известно време, докато има убедителни доказателства, че инфлацията е напът да се върне към целта от 2%.

Резюмето на икономическите прогнози на срещата посочва като „крайна ставка“ или край на покачването на лихвите ниво от около 4,6%. Пазарите очакват Фед да продължи да повишава лихвата до началото на 2023 г., след което да я запази на непроменено нива до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още