IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мери Дейли от Фед: Когато данните позволят, ще забавим темпа на покачване на лихвите

Пазарните очаквания за спад при основните лихви догодина са неуместни, тъй като Фед се стреми да върне инфлацията до ниво от 2%, изтъкна Дейли

18:50 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дейли. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дейли постави висока летва за евентуално забавяне на темпа на увеличение на лихвените проценти, който в момента е 75 базисни пункта (б. п.), от страна на американската централна банка, като заяви, че внимателно следи икономическите данни до следващото заседание, планирано за 1-2 ноември.

„Ние сме зависими от данните. Когато данните покажат това, което трябва да видим, тогава ще сменим предавката“, изтъква Дейли в интервю за Bloomberg. „Когато данните не го показват, тогава ще трябва да продължим да правим това, което правим“, добавя тя.

Според Дейли е голямо предизвикателство да се забави темпа на затягане на паричната политика на фона на ускорената инфлация. Инфлацията при потребителските цени без храните и енергията се ускори до 6,3% през 12-те месеца до края на август на фона на отчетените към края на юли 5,9%.

Данните за инфлацията през септември ще бъдат публикувани на 13 октомври. Те ще бъдат предшествани от внимателно наблюдавания месечен доклад за заетостта на 7 октомври.

„Американският народ – има нужда от увереност, че сме решителни“, изтъква Дейли. Ако основната инфлация продължи да се ускорява, а пазарът на труда не се охлажда, това няма да е „много утешително за американския народ и мисля, че тогава забавянето на темпа на затягане ще бъде много по-трудно постижимо“.

Инфлационна динамика в САЩ. Източник: Bloomberg Инфлационна динамика в САЩ. Източник: Bloomberg

Федералният резерв повиши лихвените проценти със 75 б. п. в три последователни заседания и сигнализира че е готов да повиши лихвите с още 125 б. п. до края на годината.

Гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл и колегите му затягат агресивно своята политика в опит да овладеят инфлацията, която достигна 40-годишен връх от 9,1% през юни, връщайки я към целта от 2%.

Дейли каза, че пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти през следващата година са неуместни, тъй като централната банка се стреми да поддържа строга политика, за да осигури инфлационно ниво от 2%.

„Изобщо не виждам това да стане“, добавя тя. Федералният резерв ще „запази курса“, докато работата не бъде свършена, подчерта още Дейли.

Тя изрази загриженост относно насочването на икономиката към рецесия, като каза, че Фед трябва да използва всички налични данни, за да се ориентира към овладяване на инфлацията като същевременно избягва големи щети за икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още