IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неохим" възстановява поетапно производството

Инсталациите за производство на амоняк и на амониев бикарбонат ще бъдат пуснати в рамките на месец

09:55 | 17.10.22 г. 2
Снимка: Неохим АД
Снимка: Неохим АД

След два месеца и половина прекъсване за планов ремонт от неделя, 16 октомври, торовият завод „Неохим“ започна предпускови и пускови операции за стартиране на производствените мощности. Това съобщава дружеството чрез сайта x3news.com.

Стартът на производството ще се осъществи поетапно. Първо ще бъдат пуснати инсталациите на цех „Азотна киселина“ и на цех „Амониев нитрат“, след като за тях годишният ремонт е приключил.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Инсталациите за производство на амоняк и на амониев бикарбонат ще бъдат пуснати в рамките на месец, допълват от дружеството.

В края на август дружеството спря работа малко по-рано от предвиденото за плановите годишни ремонти заради скъпия газ. Тогава обаче, точно преди предизборната кампания, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети предприятието и се срещна с ръководството му.

Тогава беше направен опит освобождаването на работници – общо 61 души, да се представи като масово уволнение, което не се потвърди от Главната инспекция по труда. Инспекторите установиха, че повечето трудови договори са прекратени заради настъпило право на пенсия на работещите. Само два договора са били прекратени по взаимно съгласие. Други работници са излезли доброволно в платен годишен отпуск заради ремонтите по инсталациите. Не са установени случаи на принудително пускане на отпуски, платени или неплатени.

В последната година акциите на „Неохим“ поскъпват с почти 73%, а пазарната капитализация достига почти 104,6 млн. лева. Дружеството изплати и 5 лева брутен дивидент на акция за 2021 г.

Въпреки силния ръст на разходите на предприятието за природен газ, който е основна суровина за производството на азотни торове, предприятието отчита силно увеличение на приходите и печалбата заради увеличението и на цените на торовете, с което по-високите разходи се прехвърлят и към потребителите (земеделците).

Консолидираните приходи на предприятието към края на полугодието възлизат на почти 403,7 млн. лева при 148,7 млн. лева година по-рано, или увеличението на годишна база е почти три пъти (приблизително колкото и ръстът на разходите). Печалбата за периода е в размер на над 75,6 млн. лева в сравнение с 21,6 млн. лева година по-рано, или 3,5 пъти повече на годишна база.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
aaa, тия ли иззззмекяри дето лъжеха че спорат заради скъп газ, само зада може Мутрата да си прави предизборна кампания... а реално бяха в планов ремонт! Такива компании квото и да кажат вече да се знае че лъжат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Газът бил скъп...торовите заводи изнемогвали и ще спрат работа като човечеството ще умре от глад :))). Може и да умре, но ще е заради алчността на торовите заводи, а не заради скъпия газ :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още