IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните технологични отчети не успяха да върнат оптимизма на Wall Street

Стойността на долара спрямо йената нарасна до най-високото ѝ ниво от 1990 г. насам

23:31 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията със спадове, докато инвеститорите претеглят поредната порция корпоративни отчети на фона на ускорената инфлация и агресивното затягане на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,30 на сто до 30 333,59 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,80 на сто до 3665,78 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite записа понижение от 0,61% до 10 614,84 пункта.

Новите данни за безработицата в САЩ, публикувани в четвъртък, показаха, че новоподадените молби за помощи при безработица неочаквано са намалели в седмицата до 15 октомври, сигнализирайки, че пазарът на труда продължава да е силно затегнат. Новоподадените заявления са намалели до 214 хил. броя в седмицата до 15 октомври, съобщи американското министерство на труда. Същевременно данните за предходната седмица бяха ревизирани с 2 хил. броя в посока надолу. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха 230 хил. молби през предишната седмица.

В същото време доходността по 10-годишните американски съкровищни облигации достигна до 4,349%, най-високото ниво от 2008 г. насам. Повишаването на лихвените проценти от Фед продължава да изпраща насрещни ветрове за цената на облигациите и на акциите, докато централната банка се стреми да охлади ускорената инфлация с риска да вкара американската икономика в рецесия.

Книжата на Tesla поевтиняха с 6,65% на фона на разочароващите финансови данни за третото тримесечие и предупреждението на Илон Мъск за евентуално забавяне на търсенето заради икономическите сътресения в Азия и Европа.

Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (20 октомври). Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (20 октомври).

Акциите на AT&T поскъпнаха със 7,7%, след като компанията повиши годишната си прогноза и отчете по-висока от очакваното коригирана печалба за третото тримесечие, благодарение силното търсене на неговите интернет услуги и телефония, докато повече американци се насочиха към 5G планове.

В същото време цената на акциите на IBM нарасна с 4,7 на сто на фона на по-добрите от очакваното приходи за тримесечието на компанията. IBM очаква, че ръстът на приходите за цялата година ще надхвърли предишната прогноза на компанията за среден едноцифрен ръст, а свободният паричен поток ще достигне прогнозираните 10 млрд. долара.

Междувременно, на валутните пазари стойността на долара спрямо йената нарасна до най-високото ѝ ниво от 1990 г. насам. Японската валута се търгуваше при 150,16 йени за долар.

На петролните пазари сорт Брент поскъпна с 0,18 на сто до 92,58 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI се повиши с 0,19 на сто до 85,71 долара за барел.

Златото удари 3-седмично дъно, като цената ми се понижи с 1,3% до 1634,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още