IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато инвеститорите очакват решенията на централните банки*

Пазарът все още е под влиянието на мрачните перспективи за продължително затегнато предлагане

10:04 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва във вторник, докато перспективите пред предлагането продължават да са силно затегнати, а инвеститорите се подготвят за решенията на централните банки в следващите дни, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,48%, или 1,37 долара, до 94,18 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 1,35%, или 1,17 долара, до 87,69 долара за барел.

Предстои в сряда да приключи двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Пазарите са в очакване на четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта, като има надежди, че през декември банката ще премине към ходове от по половин процентен пункт. Ден по-късно Английската централна банка (АЦБ) също може да повиши лихвите, а очакванията са регулаторът да одобри най-голямото си повишение от 33 години насам.

Въпреки че "черното злато" изтри почти една трета от стойността си от юни насам, през октомври фючърсите записаха първото си повишение от май, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобри значителни намаления в добива.

"Ако лихвените проценти се покачат още по-високо, тогава има по-голям шанс за рецесия и ОПЕК ще се окажа права да се притеснява, че това ще доведе до допълнително ограничаване на търсенето", смята Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии за Азия в Mizuho Bank Ltd. "Затова и предпочитанията на ОПЕК са да поддържа предлагането затегнато, тъй като високите цени са икономическа награда, от която не са склонни да се откажат", допълни Варатан.

Предстоящите намаления в добива от ОПЕК+ допълнително помрачават перспективите за предлагането. Москва до голяма степен се провали в намирането на нови пазари за своя петрол, като предстои на 5 декември да влязат в сила още санкции от Европейския съюз (ЕС).

Ден по-рано стана ясно, че във водения от САЩ план за таван на цената на руското гориво - част от международния отговор на инвазията в Украйна - ще има известно облекчение за търговците. Пратките с руско гориво, заредени преди 5 декември, но разтоварени преди 19 януари на крайната си дестинация, няма да попаднат в обхвата на ценовия таван.

*Към 09:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още