IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Очаквам ръст на пазарите до края на 2022 г. и първите седмици на 2023 г.

Да говорим за нова финансова криза, предизвикана от срив на дълговия пазар в Англия, е пресилено, смята председателят на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Финансов Холдинг"

15:54 | 01.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори ще представят своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г. по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място. 

- „Никой не знае нищо", казва веднъж Джак Боугъл, основател на инвестиционната компания Vanguard, който почина през 2019 г. Всъщност е трудно да се обясни защо фондовите пазари изведнъж тръгват нагоре. Миналия месец новите данни за инфлацията в САЩ - базисната инфлация нарасна с изненадващо силните 0,6% на месечна база - първоначално доведоха до спад на борсовия индекс S&P 500 с 2,4%. В рамките на час обаче курсовете се възстановиха и станаха положителни. В крайна сметка S&P 500 приключи деня с ръст от 2,6%. Брокерите наричат такъв ден Key-Reversal-Day. Такъв ден се характеризира с това, че цената на отваряне е по-ниска от цената на затваряне от предходния ден, достигайки нов минимум, но цената на затваряне след това е по-висока от максимума от предходния ден. Този модел се среща сравнително рядко, но обикновено е доста надежден индикатор за временно обръщане на тенденцията. Как очаквате да се развият пазарите през следващите седмици и месеци?  

Краят на годината е момент, в който обикновено имаме ръстове на пазарите. Като говорим за термини - известен е с термина year-end rally. Има голям шанс борсовата сесия, която коментираме, да е била началото на това покачване. След него се наблюдават разнопосочни движения на акции и облигации, след като те падаха в синхрон цяла година. Борсите растат, докато дълговите инструменти продължават надолу. Това показва, че настроенията към рисковите активи се променят. Отделно, има и други сезонни фактори, които са позитивни. Това е президентският цикъл в САЩ. В години с междинни избори последното им тримесечие и първото на следващата година са най-силният период от целия цикъл. Очаквам това да се прояви в едно хубаво покачване на пазарите до края на 2022 г. и първите седмици на 2023 г.

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Финансов Холдинг"
Снимка: "ЕЛАНА"

Камен Колчев е председател на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Финансов Холдинг". Професионалната му кариера във финансовия сектор започва през 1991 г. с учредяването на "ЕЛАНА", която над 20 години по-късно вече е група от компании на челни пазарни позиции в своите сектори. Камен Колчев активно участва във формирането и развитието на инвестиционните процеси и финансовия пазар в България.

Понастоящем оглавява работни комитети по финансова политика и енергетика в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). До края на 2014 г. Колчев е член на УС на организацията. Бил е председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) от основаването на асоциацията до 2008 г.

- Война, инфлация, рецесия - почти няма добри новини. Но това вече е известно на всички. Дали всички тези лоши новини вече са отчетени в курсовете на фондовите пазари?

Лоши новини могат да дойдат отвсякъде. Миникризата с пенсионната индустрия в Англия показа, че опасности дебнат от всеки ъгъл. Но колко още такива скрити капани може да има? Пазарите са отчели много лоши новини, но въпреки тях показват известна стабилност. Това е хубав сигнал. 

- Как се отразяват покачващите се цени върху икономическите нагласи? Ще се забави ли според Вас скоро инфлацията?

Официалните данни все още показват висока инфлация. Ако погледнем обаче цените на енергийните суровини, на индустриалните метали, навлата за превоз на насипни товари и контейнери, всичко пада. Много скоро това ще се види и в официалната инфлация.

Дните на хаос във Великобритания продължават, след като министър-председателят Лиз Тръс подаде оставка. Нито нейната, нито тази на предишния ѝ финансов министър не успокоиха инвеститорите: доходността по британските държавни облигации отново се повиши. Междувременно Английската централна банка (АЦБ) изглежда действително иска да прекрати програмата си за спешно изкупуване на облигации. Но макар и остров, Обединеното кралство е тясно свързано с други финансови пазари. Могат ли сътресенията на пазара на облигации, които оказват натиск върху пенсионната система и пазара на жилища в Обединеното кралство, да се разпространят в останалата част на света и в най-лошия случай да предизвикат нова световна финансова криза?  

Лондон е в топ 3 на най-големите финансови центрове в света. Със сигурност сътресенията при тях имат отражение върху инвеститорите по целия свят и това се видя на пазарите при Brexit, както и в дните с големи колебания в цените на британските държавни ценни книжа. Да говорим обаче за нова финансова криза, предизвикана от срив на дълговия пазар в Англия, е пресилено. През 2008 г. целият свят притежаваше щатски ипотечни облигации, които се сринаха, и това доведе до глобална криза. Британският дълг не се държи толкова масово в портфейлите на инвеститорите, а и е много по-малък от американския, така че, дори в най-негативния сценарий, ефектът би бил ограничен. Това би била локална буря, не глобална, ако изобщо се случи. Видяхме, че Английската централна банка се намеси бързо и решително, а политиците, като че ли си взеха поука (засега) и отмениха идеите си за данъчни облекчения, които стартираха цялата лавина.

- Защо „ЕЛАНА“ за поредна година подкрепя Investor Finance Forum?

Вече 32 години на пазара ЕЛАНА винаги е работила и ще работи за това хората да знаят повече за финансовите пазари и да използват повече възможностите, които те предлагат. Специализираните медии имат челно място и отговорност в този процес и ние в ЕЛАНА винаги подкрепяме всякакви смислени инициативи в тази посока.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и "Девин" ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
И шерпите не стигат Еверест без маска месю Проданов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още