IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите инвеститори са оптимисти за бъдещето въпреки несгодите

Според допитване на UBS най-положително на бъдещето гледат инвеститорите в Европа

12:03 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарите са разтърсени. Войната продължава. Рецесията дебне. И все пак богатите инвеститори гледат положително на бъдещето.

Цели 59% от инвеститорите със значително нетно състояние казват пред UBS Group, че са оптимистично настроени за краткосрочните прогнози за фондовия пазар, показва проучване на инвеститорските настроения на швейцарския кредитор, цитирано от Bloomberg. Това е увеличение от 50% спрямо нивото преди три месеца, когато пазарите отново се готвеха да поемат надолу след краткотрайно рали.

Инвеститорите посочват силното търсене на стоки и услуги, връщането към обичайните потребителски практики след пандемията от коронавирус и добрите корпоративни резултати като причини за оптимизма си.

Той обаче не е еднакъв навсякъде по света. Въпреки рекордната инфлация, енергийната криза и войната в Украйна инвеститорите в Европа са най-положително настроени за бъдещето. От тях 69% посочват, че са оптимисти за икономиката на региона през следващите 12 месеца, като веднага след това идва Азия с 62%. След тях застават инвеститорите в САЩ с 51%, които гледат бичо на следващата година, а близо две трети посочват, че според тях рецесията е неминуема. Данните от допитването сега, преди три месеца и преди година. Графика: Bloomberg Данните от допитването сега, преди три месеца и преди година. Графика: Bloomberg

Но дори и да виждат причина за надежда на хоризонта, над половината от инвеститорите казват, че според тях рецесията вече е започнала или ще започне преди края на 2022 г. Близо две трети очакват инфлацията да се ускори още през следващата година, а почти половината вече намаляват разходите си. Техните основни притеснения са намалената покупателна способност, геополитическия риск и рецесията.

Анкетата на UBS е сред 2913 инвеститори с най-малко 1 млн. долара инвестируеми активи и е проведена между 28 септември и 17 октомври в различни региони на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още