IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси записват спадове за четвърти пореден ден

Инвеститорите все още са под влиянието на решението на Федералния резерв

22:33 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси се озоваха на червено за четвърти пореден ден, след като Федералният резерв обяви поредното повишение на лихвите и сигнализира, че намаления не се очакват скоро, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 146,51 пункта, или 0,46%, до 32 001,25 пункта.

Широкият индекс S&P 500 спадна с 1,06% до 3719,89 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 1,73% до 10 342,94 пункта.

Доходността по държавните облигации нарасна, докато търговците реагираха на най-новото решение за лихвените проценти, оказвайки натиск върху акциите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна с 9 базисни пункта до 4,15%.

„Неприятният вкус след решението на Фед продължава да поддържа натиска върху акциите в САЩ, тъй като въздействието от първия кръг повишения най-накрая се усеща“, коментира старши пазарният анализатор на Oanda Ед Моя.

Инвеститорите очакваха увеличението на лихвата с 0,75 процентни пункта и първоначално разчетоха изявлението на Федералния резерв като гълъбово, предполагайки по-малки повишения в бъдеще.

Това първо изпрати акциите нагоре в сряда, но по-късно ръстовете бяха попарени, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че е рано да се обсъжда паузирането на повишенията на лихвите, както и че нивото, на което лихвите достигат връх, вероятно ще бъде по-високо от обявеното от централната банка по-рано.

Мнозина очакват пазарът да продължи да е колеблив, докато не стане ясно, че инфлацията се е охладила и че Фед ще спре да покачва лихвите.

Инвеститорите тази седмица следяха и данните за пазара на труда в САЩ, след като в последните дни бяха публикувани няколко доклада.

Междувременно сезонът на отчетите продължава. Qualcomm, Roku и Fortinet записаха спадове на борсата след разочароващи тримесечни резултати и мрачни прогнози. Стойността на книжата на Kellogg спадна с близо 9% въпреки силното тримесечие и по-добрите очаквания за следващия отчетен период.

И трите основни индекса се на път да завършат седмицата със спадове. Dow и S&P 500 са се понижили съответно с 2,62% и 4,64%. Nasdaq се е разделил с 6,84%, насочвайки се към най-лошото си седмично представяне от януари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още