IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm предупреди за задълбочаване на спада на пазара на смартфоните

Изчистването на натрупаните допълнителни запаси може да отнеме две тримесечия, предупреждава производителят

08:53 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Акциите на Qualcomm Inc., най-големият производител на чипове за смартфони, се сринаха в края на търговията, след като концернът даде много по-слаба прогноза от очакваното, наказан от икономическото забавяне и блокирането заради Covid-19 в Китай.

Приходите през първото фискално тримесечие ще бъдат между 9,2 и 10 млрд. долара, заяви Qualcomm в сряда спрямо средната оценка на анализаторите за 12 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата в най-добрия случай ще бъде 2,45 долара на акция, каза Qualcomm. Средната прогноза беше за 3,40 долара, предава Bloomberg.

Qualcomm се справя със забавянето отчасти чрез замразяване на наемането на служители, заявиха ръководителите по време на конферентен разговор. Изчистването на натрупаните допълнителни запаси може да отнеме две тримесечия, казаха от компанията. 

Прогнозата показва, че пазарът на потребителски устройства се свива по-бързо от опасенията, което доведе до срив на акциите на Qualcomm с 8,4%. Дори преди вчерашните изказвания акциите се бяха обезценили с 38% през тази година, засегнати от страховете, че търсенето на смартфони е нестабилно.

„По-нататъшното влошаване на макроикономическата среда и продължителните ограничения заради Covid в Китай доведоха до широкообхватно отслабване на търсенето в различните нива и региони", заяви базираната в Сан Диего компания в презентация пред инвеститорите.

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че мандатът му на действие ще се определя от това до каква степен ще успее да наложи технологията на производителя на чипове в нови области, включително автомобилно оборудване, мрежи и компютри. Въпреки че Qualcomm получава повече приходи от тези по-нови дейности, по-голямата част от продажбите му все още идва от телефони, което ограничава цялостния растеж на компанията.

Основният продукт на Qualcomm е процесорът, с който работят много от смартфоните в света. Тя продава и модемните чипове, които свързват iPhone на Apple Inc. с високоскоростните мрежи за пренос на данни.

Преди три месеца Qualcomm вече намали прогнозата си за доставките на смартфони, предвиждайки спад с между 4 и 6% през 2022 г. спрямо предходната година. Производителите на телефони преработват излишните запаси, преди да се върнат към новите поръчки.

Сега картината е още по-мрачна. Пазарът на телефони ще се свие в диапазона на ниските двуцифрени проценти, а излишните запаси ще продължат да бъдат спирачка за поръчките през първото фискално тримесечие, заяви Qualcomm.

Все пак има и една положителна страна. Компанията бе очаквала Apple да започне да замени повечето от 5G модемите на Qualcomm в iPhone през следващата година със свои части. Това вече не се очаква да се случи през 2023 г.

Apple се справи със забавянето на растежа на смартфоните по-добре от много компании в бранша, но през последното тримесечие и при нея се наблюдаваше известно забавяне. iPhone, водещото устройство на Apple, генерира приходи за около 42,6 млрд. долара през периода, което е малко по-малко от прогнозите на анализаторите.

Като цяло Apple постигна добри резултати, пречупвайки тенденцията за слабите технологични отчети през този сезон. Но над компанията надвисна призракът на по-високите лихвени проценти. Apple и Microsoft Corp. поведоха срива на технологичните акции в сряда, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предположи, че е твърде рано да се мисли за спиране на повишаването на лихвите. Apple пострада и от прекъсванията на производството заради мерките срещу Covid в Китай, включително блокирането на комплекса на Foxconn Technology Group в Джънджоу тази седмица. 

Приходите на Qualcomm за четвъртото фискално тримесечие възлизат на 11,4 млрд. щатски долара, което е в съответствие с прогнозите. Печалбата за периода, който приключи на 25 септември, е 3,13 долара на акция, без да се включват някои елементи. Това също съвпада с прогнозите.

Освен че продава чипове за смартфони, Qualcomm лицензира основната технология, която е в основата на съвременните телефонни мрежи. Дори производителите на телефони, които не разчитат на нейните чипове, плащат, за да използват интелектуалната ѝ собственост.

„Въпреки че финансовите ни перспективи бяха временно повлияни от повишените запаси, стратегията ни за диверсификация и дългосрочните възможности остават непроменени", каза Амон в предварително подготвено изявление.

Много от производителите на чипове преживяват труден период, след като спечелиха солидно от нарастващото търсене на електроника по време на прехода към работа и учене от дома. Забавеното наемане на служители, намалените капиталови разходи и съкращенията на производството в заводите се превърнаха в норма в индустрията.

Intel Corp. агресивно съкращава разходите си и започва целенасочени съкращения, за да се справи с резкия спад на пазара на персонални компютри. Във вторник Advanced Micro Devices Inc., конкурент на Intel, даде мрачна прогноза за персоналните компютри, като прогнозира по-нататъшен спад на продажбите през четвъртото тримесечие след нестабилното трето тримесечие. Общият пазар на персонални компютри може да спадне с близо 20% през тази година, заяви главният изпълнителен директор Лиза Су по време на разговор с анализатори.

Свръхзапасяването на клиентите на чипове по време на пандемията е фактор за слабите прогнози на компаниите за чипове. Qualcomm заяви, че най-големите ѝ клиенти са реагирали на спада, като са преработвали наличните запаси, а не са правили нови поръчки, като отдава на този фактор голяма част от по-слабите си от очакваното прогнози за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още