IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турбулентните времена ли са голямата възможност за инвестиране?

В момента има много добри възможности за инвестиране, включително и в облигации, коментираха участниците в третия панел от Investor Finance Forum

16:09 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

В момента има много добри възможности за инвестиране, включително и в облигации, а настоящите турбулентни времена предлагат много възможности. Това бяха част от тезите, които застъпиха участниците в третия панел от поредното издание на Investor Finance Forum, посветен на инвестиционните фондове.

Инвестирането винаги се отплаща, възползвайте се, призова Васил Сланчев, ръководител отдел „Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление „Капиталови пазари“, Пощенска банка. По думите му взаимните фондове са добре позиционирани, като възможностите за достъп са доста по-опосредствени. Дори тази среда на нулеви лихви дава възможност да се търсят нови, интересни решения, коментира той, като допълни, че регулярните инвестиции са нещо, което в тази динамична среда се отплаща.

Към мнението му се присъедини и Катина Пейчева, управител на "Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ – клон България". Тя посъветва инвеститорите да инвестират систематично, да продължават дори и в настоящите трурбулентни времена. Тя посочи, че се наблюдава увеличена активност от страна на самите потребители, които са започнали активно сами да търсят алтернативи и как биха могли да запазят стойността на парите си, усещайки ефекта на инфлацията върху собствения си джоб.

В такава среда винаги е хубаво човек да си направи собствен портфейл, много хора започнаха отново да очакват увеличаване на лихвите по депозити и евентуално да се върнат към кеша, коментира Пейчева.

По думите на Явор Ачев, мениджър за България в "Амунди Асет Мениджмънт", инвеститорите започват да се ориентират как да сравняват по-добре фондовете. Той посочи, че началото на годината е било доста силно по отношение на наблюдавания от него бизнес.

Нашата индустрия през последните години, особено миналата, направи голям бум, много хора закупиха фондове, отбеляза той и допълни, че за разлика от 2008-2009 г. не се наблюдават големи обратни изкупувания.

Ачев подчерта и завръщането на доходността по облигациите, което би могло да предостави възможности за инвестиране. Явор Ачев. Снимка: Investor Media Group Явор Ачев. Снимка: Investor Media Group

На свой ред Ивайло Пенев, изпълнителен директор и ръководител отдел „Управление на активи“, "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт", подчерта, че това, което се случва на пазарите в момента, за последните сто години го е имало само три пъти. По думите му все още е прекалено рано да се говори за смъртта на балансирания портфейл.

Той също така напомни, че нормалното състояние на финансовите пазари е да има положителни лихви и наблюдаваме връщане към нормалния начин, по който работят те.

По думите на Пенев в момента не се наблюдава страх или отлив на капитали, въпреки че налице са малки притеснения от хората. Тези, които систематично инвестират, са доста дисциплинирани, отбеляза той.

По отношение на актуалната тема за ESG измерването и отчитането на устойчивостта на компаниите Катина Пейчева отбеляза, че фондовете като големи инвеститори могат да влияят върху развитието на компаниите в посока ESG. От друга страна, фондовете като продукт, който се предлага на крайния инвеститор, също трябва да бъдат достатъчно отговорни.

В тази посока имаме много път да извървим, тази регулация тепърва ще се развива в различни посоки, допълни тя. По думите ѝ трябва да има отчитане и индустрията трябва да се подготви за това.

По-критично мнение към регулациите изрази Ивайло Пенев, според когото голяма част от регулациите са писани от хора, които работят на много по-големи пазари, други изобщо не са работили в сектора. Той също така отбеляза и наблюдението, че все повече хора започнаха да виждат т. нар. greenwashing (фалшива ангажираност с мерки за околната среда – бел. ред.), а контролът е малко „през пръсти“.

Васил Сланчев, ръководител отдел „Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление „Капиталови пазари“, Пощенска банка, също се съгласи, че в частта за ESG има доста неща, които са недоизяснени. Тази чувствителна тема трябва добре и ясно да се доразшифрова, коментира той.

По думите му инвестиционната индустрия е извървяла дълъг път, но въпреки това спестяванията на домакинствата продължават да са предимно в депозити.

Генерални партньори на Investor Finance Forum са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още