IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 200 чуждестранни акции ще се търгуват на БФБ от средата на ноември

Българският капиталов пазар се развива много добре като обороти и ликвидност въпреки световните сътресения, коментираха експерти

15:08 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От средата на ноември на Българската фондова борса (БФБ) ще започнат да се търгуват още 200 чуждестранни акции. Това обяви изпълнителният директор на оператора Маню Моравенов по време на Investor Finance Forum.

По думите на Моравенов борсата се развива добре като обороти и ликвидност и въпреки сътресенията в световната икономика и геополитиката българският капиталов пазар е по-щадящ към инвеститорите на фона на спадовете, които се регистрират на другите борси.

Той посочи още, че за разлика от предишни години, когато борсата стоеше на едно място при сериозни движения на другите пазари заради ниска активност, сега случаят не е такъв.

Участниците в панела на форума, посветен на БФБ, се обединиха около мнението, че българският капиталов пазар е за инвеститори с дългосрочен хоризонт. Отделно се отчита увеличаване на броя на индивидуалните инвеститори в последните години.

БФБ в последните 2 години

През последните две години търгуваните инструменти на Основен пазар на БФБ се увеличават със 7%, а на Алтернативен пазар спадат с 6%, посочи Маню Моравенов. По думите му пазарът за растеж BEAM се е превърнал в основен източник на първични публични предлагания, като там вече се търгуват акциите на 9 компании, някои от които демонстрират доста силен растеж.

Друг източник на сериозна активност е пазарът на международни акции, допълни той.

Изпълнителният директор на БФБ отчете, че пазарната капитализация на борсата намалява тази година, но това не е учудващо предвид световната ситуация и спадащите индекси по света. На този фон от началото на годината основният индекс на българската борса SOFIX спада само с малко над 7%, т.е. представянето му е относително устойчиво, коментира Моравенов.

Той каза още, че оборотите за тази година са много добри, независимо от волатилността на пазарите и се очаква до края на годината общият оборот на БФБ да изпревари оборота за 2021 г. Броят на сделките за периода януари-октомври вече надхвърля броя на сделките за 2021 г., подчерта той.

Маню Моравенов отчете още силен ръст на активите на институционалните инвеститори – с 2 млрд. лева са се увеличили активите на пенсионните фондове например. Търсенето при IPO-та на пазар BEAM надвишава предлагането средно 3 пъти, а тези компании, въпреки спада на SOFIX от началото на годината, носят доходност от 28%, посочи още той.

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Инвестиции с дългосрочен характер

Според Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Трейдинг“, българският пазар дава възможност за инвестиции с много добро съотношение риск/доходност.

„Тази година, след рекордната 2021 г., има едноцифрен спад на SOFIX на фона на пълномащабна война на по-малко от 300 км от границите на България и рязкото покачване на лихвите. Изпращаме поне задоволителна година на пазара“, коментира той.

Драгомир Великов от „Компас Инвест“ определи представянето на българския капиталов пазар като „феноменално“ в контекста на развитието на световните пазари и геополитическата ситуация. Важно е инвеститорите на нашия пазар да имат дългосрочен, по-стратегически хоризонт на мислене, смята той.

Според него се наблюдават положителни тенденции при броя на инвеститорите на борсата, както и на тяхното ниво и очаквания. Все повече инвеститори се насочват и към по-разнообразни инвестиционни продукти, допълни той.

На въпрос дали късите продажби биха били интересни за инвеститорите Димитър Георгиев отговори, че противно на първичното мнение, че биха довели до спад на пазара, те ще увеличат ликвидността, защото трябва да бъдат затворени с насрещна покупка.

За привлекателността на облигационните емисии предвид ръста на лихвите Георгиев посочи, че този пазар у нас все още не е развит, но на фона на очакванията за все по-висока доходност ще има интерес и това ще е сред тенденциите за следващата година.

Драгомир Великов допълни, че когато купуват облигация, инвеститорите е много вероятно да я държат до падежа ѝ и да имат ясна перспектива на инвестиране. Заради атрактивните лихви според него моментът е добър за влизане на пазара на облигации и дори при намаляване на основните лихви от централните банки заради евентуална рецесия ще има краткосрочни печалби.

ESG и капиталовият пазар

В дискусията за ESG и влиянието на тези показатели върху бизнеса Маню Моравенов посочи, че основният натиск за промяна идва от страна на инвеститорите, които искат да правят вложения в стабилност. „Въпреки някои леки разколебавания заради глобалната обстановка, войната, енергийната криза, изискванията към бизнеса в света и България да бъде по-устойчив навлизат много сериозно и изпреварват регулациите и стандартите“, коментира той.

Моравенов припомни, че БФБ създаде „зелен“ център и прие първия наръчник за бизнеса за зеления преход, както и че предстои създаването на ESG рейтинг и индекс в партньорство с Refinitiv.

Божидар Нейчев, съдружник в PwC, посочи, че основните затруднения за бизнеса са свързани с това, че няма стандартна мерна единица за отчитане на ESG, като метър или литър, или валута, която да се ползва и да се прави съответното замерване. Така по-трудно се задават цели. По думите му има и няколко различни институции, които подхождат различно към отчитането, така че въпросът кое е същественото, което е важно да се измерва, предстои да получи отговор.

Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса, посочи, че ESG отчитането се възприема все повече от компаниите, както и че държавата планира да въведе задължение за част от бизнеса.

Борсата в Северна Македония конкретно има два проекта в тази посока, посочи той. Създаден е нов кодекс за корпоративно управление и в неговите рамки има глава за ESG. Кодексът е задължителен за най-големите около 30 публични компании в Северна Македония, останалите го спазват доброволно. Предвиждат се и санкции от македонската Комисия за финансов надзор при нарушения. Първото отчитане ще се състои през 2023 г. и ще е за 2022 г., обясни той.

Втората инициатива е ESG насоки за отчетност съобразно кодекса, допълни той.

Пелагия Виячева, директор за връзки с инвеститорите на „Софарма“, подчерта, че компанията още през 2006 г. е направила първия си ESG отчет съобразно десетте глобални принципа. Тя подчерта и за някои инвестиции на дружеството в зелена енергия и подобряване на производствените процеси, така че да станат по-екологични.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко“, посочи, че всеки потребител и бизнес стъпка по стъпка може да постигне трайна устойчивост. Навсякъде, където сме внедрили технологията ни, има спестявания на електроенергия до 43%, подчерта той, като цитира измервания на компанията. По думите му зеленият преход се струва скъп на много хора, но тези инвестиции правят бизнеса и потребителите по-конкурентоспособни.

Генерални партньори на Investor Finance Forum са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още