IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в инвестиционната среда и политика - път към преодоляване на кризата

Ще има ли забавяне на кредитирането, какви са нагласите на инвеститорите и може ли България да стане енергиен хъб за Южна Европа, коментираха експерти на Investor Finance Forum

14:07 | 04.11.22 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Инвестиционната среда и политика трябва да се променят, за да спечели България. Кризата в отношенията на развития свят и Китай дава огромни възможности, но трябват усилия на административно и институционално ниво. Тази препоръка в рамките на Investor Finance Forum направи Камен Колчев, председател на съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг.

Трябва да се приеме новата среда и да има повече отговорност, смята и Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество" – София. Той напомни, че в България "сме патологични песимисти и смятаме, че сме в перманентна криза", но по думите му страната ни печели от енергийната криза и е вторият най-големият износител на ток в Европа. Георги Ангелов. Снимка: Investor Media Group Георги Ангелов. Снимка: Investor Media Group

Ангелов е категоричен, че е важно България да продължи пътя към еврозоната, защото от това зависи дали ще е в центъра ѝ или периферията, като визира движението на лихвите.

„Ако управляваме добре лодката, вятърът няма да ни събори, а ще надуе платната напред, ако сме в периферията, пазарът не вярва, и се налага ще вземеш по-тежки мерки“, коментира икономистът.

Георги Ангелов отбеляза, че „откакто нямаме стабилно правителство, а служебно, в икономиката ни има бум". Той сравни ситуацията с балтийските страни, в които най-големите промени са се случвали, когато правителствата са се сменяли през пет-шест месеца.

Икономистът се надява страната ни да постигне индустриално производство, което да изведе икономиката напред. „Планът за възстановяване и устойчивост е начин да са задвижат реформите, които затънаха в последните години, да мислим дългосрочно за инвестиции“, препоръча Ангелов. Той се надява, че „при разместването на картите някои заводи в миналото пропуснаха раздаването на картите, но сега ще успеят“.

„Резултати лесно се постигат, по-важното е да се запазят“, изрази отношение как се отразяват промените, свързани с политиката за лихвите на банковия сектор, Христо Христов, мeниджъp "Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции" на Fіbаnk. Той прогнозира, че темповете за кредитиране ще се забавят в унисон с променената политика на централните банки, но е на мнение, че в турбулентната за страната ни среда е важно тя да поеме към еврозоната и да създаде условия за бизнес.

Камен Колчев, Георги Ангелов и Христо Христов. Снимка: Investor Media Group Камен Колчев, Георги Ангелов и Христо Христов. Снимка: Investor Media Group

„Като банка трябва да сме подготвени за всяка промяна в икономиката, не виждаме рискове икономическата  ситуация да се влоши, заяви Христов. –  Банките са част от икономиката и няма как, когато икономиката стагнира, това да няма отражение. За нас това са регулярни процеси, правим анализи и допускания.“

Той напомни, че се избягват рискове. „Видяхме как БНБ три пъти увеличи антицикличния буфер, видяхме как банките помогнаха по време на пандемията“, обясни той.

По думите на Камен Колчев има усещане за криза и посочи, че наблюдава как „акции и облигации падат, което досега не се случва в икономическия цикъл“. Той обаче отчете, че в последните дни има нормализация – цените на облигациите падат, а „цените на акциите се закрепиха и това е нормална корекция на лихвения цикъл“. Според него настъпва нормализация в кризата и това е свързано с възможността да се изземе ликвидност от пазара. Камен Колчев. Снимка: Investor Media Group Камен Колчев. Снимка: Investor Media Group

Стивън Пейн, президент и главен изпълнителен директор на американската компания Linden Energy Holding, която придоби дял от 50% в "Овергаз", прогнозира, че меката зима ще помогне на Европа да се справи с енергийните предизвикателства. Той е категоричен, че вече се направи много и за пример даде Германия, която преди Коледа ще открие първия си терминал за втечнен газ.

Той очаква проблеми с доставките да има тази и следващата година, но прогнозира, че след това ситуацията ще се нормализира с алтернативни доставки.

Стивън Пейн. Снимка: Investor Media Group Стивън Пейн. Снимка: Investor Media Group

Стивън Пейн разкри, че от 2012-13 „Овергаз“ е предприел и покрива една трета от потреблението в Северна България. Той е на мнение, че бъдеще има във фракинг технологията. За пример даде добивите в Тексас и увери, че технологията се развива, процесът е безопасен и няма риск заради много високите стандарти, с които се следи замърсяването на подводните води.

„Щом енергийните цени се стабилизират и инфлацията се успокои, България има шанс да стане енергиен хъб за Южна Европа“, прогнозира Стивън Пейн.

Генерални партньори на Investor Finance Forum са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още