IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Карол“: Открояват се три тенденции, които могат да донесат печалби на инвеститорите

Облигациите, дефанзивните сектори и акции при ниво от 3400 пункта на „S&P 500” са добри инвестиции в края на 2022 г., посочват от компанията в редовния си тримесечен бюлетин

13:05 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В предизвикателната среда на мечи пазар, покачващи се лихви и очаквана рецесия за развития свят се открояват три тенденции, които могат да донесат печалби за инвеститорите, посочва анализаторският екип на асет мениджмънт компанията „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД в редовния си тримесечен бюлетин. Тези тенденции са очакваната висока доходност от облигациите, по-доброто представяне на дефанзивните сектори на икономиката в сравнение с цикличните и очаквано атрактивно ниво от 3400 пункта на американския индекс S&P 500.

Облигациите са отново в играта

Сривът при считаните за най-сигурни 10-годишни aмерикански държавни ценни книжа се доближава до този от времето на Френската революция. При останалите облигационни инструменти спадовете са още по-дълбоки. Видно от графиката, след такива сериозни корекции винаги са идвали дълги и солидни периоди на ръст.

Годишна възвръщаемост в проценти по 10-годишните американски държавни ценни книжа. Графика: BofA/"Карол" Годишна възвръщаемост в проценти по 10-годишните американски държавни ценни книжа. Графика: BofA/"Карол"

„Въпреки че годината не е свършила, спокойно можем да кажем, че държавните облигации ще бъдат с отрицателен резултат за 2022 г., което ще бъде втора поредна година. Анализът ни показва, че в историята няма три поредни негативни години за този клас актив. Централните банки се борят срещу инфлацията, покачвайки лихвите по дълговите книжа. Вече могат да се намерят държавни облигации с годишна доходност от около 4-5%, което е невиждано през последните десет години. Пример са последните емисии на България, които са именно с доходност от +5%. Според нас и корпоративните облигации в някои сегменти стават доста привлекателни. Накратко, облигациите ще заемат важна част в инвестиционния портфейл през следващите години“, коментира Симеон Керанов, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“.

По-силното представяне на дефанзивните сектори ще продължи

От началото на годината акциите на компаниите от дефанзивните сектори се представят по-добре от тези в цикличните индустрии. „Печалбите на компаниите от сектор „Здравеопазване“ и сектор „Потребителски стоки от първа необходимост“ продължават да са силни и за 3-то тримесечие са по-високи от прогнозите на анализаторите. Според нас тази тенденция ще продължи в следващите 1-2 тримесечия, след което има вероятност да се обърне“, коментира Константин Проданов, главен инвестиционен стратег на „Карол Капитал Мениджмънт“.

Доходност в проценти в местна валута към 2 ноември 2022 г. Графика: "Карол" Доходност в проценти в местна валута към 2 ноември 2022 г. Графика: "Карол"

S&P 500 на ниво от 3400 пункта е атрактивен

Нивото от 3400 пункта е атрактивно за широкия американски индекс S&P 500, защото това е върхът преди пандемията, а и това ниво отразява по-адекватно печалбите на компаниите в текущата среда. През последното тримесечие то бе почти достигнато, след като индексът се понижи до близо 3450 пункта. Според Георги Георгиев, портфолио мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“, „прогнозите на анализаторите все още не калкулират задаващата се рецесия в САЩ в следствие на покачването на лихвите. Горепосоченото ниво на „S&P500” e атрактивно за заемане на позиции, защото адекватно би отразявало актуалната среда“. Експертът предупреждава, че навлизаме в период на годината, в който традиционно цените на акциите се покачват, затова може тактически да се отиграе временно поскъпване при глобалните акции.

Според прогнозата на анализаторите на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД затягащата политика на централните банки вече е започнала да оказва негативно влияние и върху недвижимите имоти. От друга страна, те смятат, че положителната тенденция при суровините не е приключила въпреки възможно краткосрочно (3-6 месеца) негативно представяне заради настъпващата рецесия.

Тази публикация е с информативна цел и не представлява препоръка или оферта за инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още