IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на ясен победител на изборите оцвети в червено щатските индекси

Пазарите отвъд Океана бяха под натиск и заради разпродажбите на криптовалути

23:56 | 09.11.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси се оцветиха в червено в сряда след ръстовете в последно време заради резултатите от изборите в средата на мандата, които все още не дават ясни отговори кой ще контролира Конгреса, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 646,89 пункта до ниво от 32 513,94 пункта. Спадът беше поведен от Disney, чиито книжа поевтиняха с 13,2%, след като гигантът в развлеченията не отговори на очакванията на анализаторите за печалбата си. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 2,08% до ниво от 3748,59 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 2,48% и завърши деня на ниво от 10 353,17  пункта.

Индексите достигнаха най-ниското си ниво за деня по време на следобедната търговия, когато цената на биткойна достигна близо двегодишно дъно, натежавайки върху цялостните нагласи към риска и повличайки надолу целия технологичен сектор.

Пазарите отвъд Океана прекъсват тридневна серия на ръстове преди изборите, когато Wall Street очакваше, че републиканците ще наберат скорост и ще блокират планове за облагане с данъци и разходи в бъдеще. Но контролът върху Конгреса не е ясен. NBC News все още не е прогнозирала кой ще контролира Камарата на представителите, като според телевизията републиканците може да спечелят 221 места, което би им осигурило незначително мнозинство.

В една от ключовите надпревари, които може да определят контрола върху Сената, демократът Джон Фетерман побеждава републиканеца Махмет Оз за ключовото място в Сената от Пенсилвания, сочат прогнозите на NBC News. Важна надпревара за Сената в Джорджия между демократа Рафаел Уорнък и републиканеца и бивш играч от Националната футболна лига ще се насочи към балотаж на 6 декември, съобщи щатският секретар Брад Рафенспърджър.

Инвеститорите са притеснени и преди публикуването на индекса на потребителските цени за октомври в четвъртък. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват инфлацията да се е ускорила със 7,9% спрямо предходната година, което би било леко забавяне спрямо 8,2% през септември.

Редица големи компании в Nasdaq се представиха значително по-слабо от широкия пазар в сряда със задълбочаването на разпродажбите на Wall Street.

Книжата на Tesla поевтиняха с над 6%, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск съобщи, че е продал акции за милиарди долари. Цената на акциите на конкурентния производител на електромобили Lucid намаля с над 18 на сто, с което тя се представи най-зле в Nasdaq 100. Това стана, след като компанията обяви нетна загуба от 530 млн. долара за последното тримесечие.

Производителите на полупроводници също се представиха слабо, като книжата на Marvell Technologies и Nvidia поевтиняха съответно с 6,9% и 5,6%.

Спекулативни акции с висок растеж като Zoom Video и китайските интернет компании Baidu и JD.com също бяха сред най-слабо представилите се.

Разпродажбите при криптовалутите се задълбочиха в сряда, докато инвеститорите продължават да осмислят последиците от FTX и търсят отговор на въпроса доколко заразата може да се разпространи сред традиционните финансови активи.

Цената на биткойна намаля с 9% до ново дъно от 16 521,60 долара, най-ниското ниво от близо две години, сочат данни на Coin Metrics. Етерът поевтиня с 12% до 1150,10 долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 4,099% и 4,276%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,72% до 110,43 пункта. Еврото поевтиня с 0,60% до 1,001 долара, а паундът е надолу с 1,57% до 1,135 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,47% до ниво от 146,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи в сряда, след като публикувани данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали повече от очакваното. Петролните пазари са под натиск и заради притесненията, че ръстът на случаите на COVID-19 във водещия вносител Китай ще засегнат търсенето на гориво.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,68% до 93,68 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,64 долара до 87,27 долара за барел.

Американските фючърси върху златото останаха на ниво от 1712,09 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още