IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на Covid мерките в Китай засили цената на петрола*

Китай намали срока на карантината за хората, влизащи в страната

09:17 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола рязко скочи в петък, след като Китай обяви известно облекчаване на строгата стратегия за нулев Covid – ход, който може да предизвика повече местни и международни пътувания и да увеличи търсенето на суровини, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 1,85 долара, или 1,98%, до 95,52 долара за барел.

В същото време фючърсите върху американския суров петрол WTI се вдигат с 1,81 долара, или 2,09%, до 88,28 долара за барел.

Китай намали срока на карантината за хората, влизащи в страната, и ще премахне система, която наказва авиокомпаниите за това, че пренасят новозаразени в страната, посочи Националната здравна комисия.

„Тези ходове се очакваха от известно време, но те ще засилят допълнително спекулациите за по-широко разхлабване на мерките за контрол на Covid, което е оптимистичен сигнал за енергоносителите и суровините“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур.

Стратегията за нулев Covid разчита на блокади и масово тестване, за да ограничава заразата – политика, която натежава на икономиката на Китай тази година. Въпреки стратегията новите случаи на ден се изкачиха до най-високото ниво от април насам. Инвеститорите следят за признаци за разхлабване на политиката, като пазарите бяха разтърсени от слухове за облекчаване.

Петролът изгуби почти една трета от стойността си от началото на юни заради опасения за глобално икономическо забавяне и агресивно парично затягане от централните банки. Цената на "черното злато" се повиши още повече по-рано в сесията заедно с по-широките пазари, след като бе отчетена по-бавна от прогнозираното инфлация в САЩ.

*Данните са актуални към 8:38 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още