IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата без съществени изменения

Инвеститорите следиха изказването на представител на Федералния резерв на САЩ

19:24 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските индекси завършиха търговията в понеделник без съществени изменения, докато инвеститорите оценяваха последните данни за инфлацията в САЩ, както и предупрежденията от високопоставен представител на Федералния резерв, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,1% ръст, като не успя да запише значително повишение през целия ден. Технологичните акции се изкачиха с 1%, докато туристическият сектор и този за финансови услуги се озоваха с по 1,3% надолу.

Европейски борси, 14 ноември 2022 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 14 ноември 2022 г. Таблица: CNBC

Миналата седмица световните пазари бяха подкрепени от ключовите данни за американската инфлация, които показаха, че цените са се увеличили по-малко от очакваното през октомври. Инвеститорите приветстваха данните за инфлацията, залагайки, че Федералният резерв скоро ще забави агресивната си компания по затягане на политиката.

Но S&P 500 записа спад днес, след като отбеляза най-големия си седмичен ръст от близо пет месеца.

По време на конференция в Сидни управителят на Фед Кристофър Уолър предположи, че пазарът може да е свръхреагирал на доклада. Той допълни, че има още време преди цикълът на повишения на лихвените проценти да приключи.

Германският индекс DAX се повиши за трета поредна сесия, достигайки ниво, последно виждано на 9 юни. Той е с 20% нагоре спрямо близо двугодишното дъно, което достигна на 29 септември.

Акциите на германската Rheinmetall бяха сред най-добре представилите се в понеделник, като следобед записаха 8,2% повишение на стойността. Това се случи, след като компанията обяви придобиването на испанската Expal Systems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още