IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж детронира Лондон като най-голям европейски фондов пазар

Британските акции се оценяват на около 2,821 трлн. долара, а френските - на около 2,823 трлн. долара

20:48 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания отстъпи короната си на най-голям пазар на акции в Европа на Франция, тъй като опасенията за икономическия растеж натежават върху активите на Обединеното кралство, а облекчаването на анти-Covid правилата в Китай подкрепя акциите на френските компании за луксозни стоки.

Изчислена в щатски долари, общата пазарна капитализация на листнатите в Париж компании изпревари тази в Лондон, сочи индекс, съставен от Bloomberg.

Общата пазарна капитализация на френските публични компании изпревари тази на британските. Графика: Bloomberg Общата пазарна капитализация на френските публични компании изпревари тази на британските. Графика: Bloomberg

Цените на акциите на фокусираните върху вътрешния пазар компании в Обединеното кралство се сринаха тази година, докато книжата на френските производители на луксозни стоки като LVMH SE и собственика на Gucci Kering SA наскоро бяха подкрепени от оптимизма относно потенциалното облекчаване на политиката на Китай за нулев Covid.

Валутните движения също са работили в полза на Париж. Минибюджетът на бившия британски министър-председател Лиз Тръс и последвалата буря на финансовите пазари в Обединеното кралство сринаха стойността на паунда спрямо зелените пари до най-ниското ниво от 1985 г.

Британските компании със средна капитализация бяха смазани тази година заради прогнозите, че бюджетите на британските домакинства ще се окажат под по-силен натиск в сравнение с други страни в Европа, а собствениците на жилища на Острова са изправени пред скок в лихвените плащания предвид масовото отпускане на ипотечни заеми с гъвкав лихвен процент в страната.

В рамките на около три седмици след като Лиз Тръс стана министър-председател, пазарите на акции и облигации в Обединеното кралство загубиха обща стойност за приблизително 500 млрд. долара, като доверието на инвеститорите беше разклатено от минибюджета, предвиждащ намаляване на данъците. Това остави индекса на компаниите със средна капитализация FTSE 250 с 30% намаление спрямо бенчмарка MSCI World, което е най-голямата разлика от началото на века, написаха анализатори на Goldman Sachs Inc. по-рано този месец.

„Смятаме, че тази отстъпка е заслужена предвид слабите перспективи пред растежа на Обединеното кралство, нивото на паунда и рисковете от спад“, казва стратегът Шарън Бел.

Разликата в пазарната капитализация между британския и френския фондов пазар се топи, откакто британците гласуваха да напуснат Европейския съюз през 2016 г., когато беше около 1,5 трлн. долара. Днес британските акции се оценяват на около 2,821 трлн. долара, а френските - на около 2,823 трлн. долара, изчисляват от Bloomberg.

Китай се отваря отново

Не всички новини за акциите в Обединеното кралство са лоши. Слабостта на паунда стимулира представянето на книжата на местните компании с голяма пазарна капитализация благодарение на техните приходи от износ.

Индексът FTSE 100 се понижи само с 0,4% тази година спрямо спад от 17% за FTSE 250.

Междувременно индекс на Stoxx, проследяващ акциите на 10 европейски компании за луксозни стоки, се повиши с 8% в четвъртък и петък миналата седмица - най-големият му двудневен ръст от март 2020 г. Френският фондов пазар е доминиран от големи компании за луксозни продукти, сред които собственикът на Louis Vuitton LVMH, чиято пазарна капитализация от около 360 млрд. долара го прави най-голямата компания в Европа по този показател.

Възстановяването на акциите на компаниите за луксозни стоки е стимулирано от новината, че Китай коригира строгите си политики за ограничаване на разпространението на Covid. Китайските купувачи формираха 35% от глобалното търсене на луксозни стоки преди пандемията, въпреки че този дял може да се е свил наполовина през 2022 г., изчислява Bloomberg Intelligence.

Азиатската страна планира да намали срока на карантината за пътуващите и близките контакти на заразени с коронавирус, като същевременно ще отмени тестването. „Ходът на Китай към повторно отваряне и облекчаване на политиката му за нулев Covid дава осезаема подкрепа на луксозните стоки“, пише анализаторът на BI Дебора Айткен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още