IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"МФГ Инвест" ще предложи на инвеститорите и съществуващи акции при презаписване на емисията

Дружеството ще инвестира в нови компании, които ползват, внедряват или развиват собствени технологични решения

16:16 | 15.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Следващият кандидат за листване на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ) „МФГ Инвест“ ЕАД ще предложи още до 1 млн. броя съществуващи акции на инвеститорите, ако предложената емисия до 1 775 200 броя нови акции бъде презаписана. Това коментират от компанията в отговор на въпроси на Investor.bg.

Очаква се в следващите седмици проспектът на компанията за листването да бъде одобрен. Тогава дружеството ще представи и информация за някои инвестиции, които планира да направи, коментира дружеството в отговор на друг въпрос.

Дружеството ще предложи на пазара 1 775 200 бр. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 3,38 лева, което значи, че търси от инвеститорите малко над 6 млн. лева.

В случай че бъдат предложени допълнителните 1 млн. акции, компанията може да набере още до 3,98 млн. лева.

Съветник по емисията е ИП „БенчМарк Финанс“ АД.

От „МФГ Инвест“ коментират, че по-голямата част от набраните средства ще бъдат използвани за инвестиции в нови компании, ползващи, внедряващи или развиващи собствени технологични решения, независимо от икономическия сектор, вкл. и в сферата на финансовите услуги, в която оперира компанията майка на дружеството.

По-малка част от набраните средства ще бъдат използвани за последващи инвестиции в компании, които вече са част от портфейла на дружеството.

При оценка на инвестициите дружеството се спира на два важни фактора – технологичните решения и екипът, който стои зад тяхното реализиране, заедно с основателите. Оценяват се също и бизнес идеята/бизнес моделът на компанията, неговата уникалност, възможността за скалиране на дейността на чужди пазари, конкурентната среда и какви предимства има компанията пред своите преки конкуренти.

Дружеството не инвестира в компании, които са на етап „идея“ и все още нямат разработен продукт или сформиран постоянен екип, уточняват от компанията.

Инвеститорите на БФБ вече имат опит с такъв тип компании. Най-пресният пример е „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ – компания на създателя на мрежата от събития WEBIT Пламен Русев, която се листна преди няколко месеца на пазар BEAM. Инвеститорите на практика подписаха „празен чек“ за почти 6 млн. лева на дружеството, което вече избра първите си стартъпи за инвестиции – пет компании от Европа и Обединените арабски емирства (ОАЕ), финалисти в игрите The Founders Games, част от WEBIT. За следващи инвестиции в стартъпи дружеството вероятно отново ще се обърне към инвеститорите на БФБ.

Друг пример е „ИмПулс I“ АД, дружество също от пазар BEAM, която инвестира и в дивидентни, и в развиващи се компании директно или чрез два инвестиционни инструмента. Компанията обяви, че планира да увеличи капитала си, за да продължи с инвестициите, след като приключат дяловите инвестиции чрез индиректния инструмент „ИмВенчър II“.

Публично дружество е и „Илевън Кепитъл“ – установен дялов инвеститор, който финансира компании от България и региона на Източна Европа. Дружеството се листна на основен пазар на БФБ през 2020 г. Някои от компаниите, в които е инвестирало дружеството, са привлекли инвестиции и от „ИмПулс I“. „МФГ Инвест“ е направило инвестиция в „Илевън Кепитъл“.

Други компании в портфолиото на „МФГ Инвест“ са онлайн търговецът на бързооборотни стоки eBag, първият български еднорог Payhawk, компанията за онлайн застраховки „Болерон“ и др.

Свързани компании:

МФГ Инвест ЕАД-София временна емисия акции(MFG1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още