IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските производствени цени в САЩ насърчиха европейските борси

Докладът породи надежди, че инфлацията в САЩ може да се забави, което да даде повече възможности за действие на Фед

19:17 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Arne Dedert/dpa
Снимка: Arne Dedert/dpa

Европейските пазари се повишиха във вторник, след като пореден доклад показа, че инфлацията в САЩ може да се забави, което увеличи залозите, че Федералният резерв може да намали повишаването на лихвените проценти, предава DPA. 

В хода на търговията европейските борси се възползваха от благоприятното отваряне на фондовите борси в САЩ. Това се дължи, от една страна, на тримесечните данни на Walmart. Компанията надхвърли прогнозите на Wall Street за печалбата и продажбите и повиши прогнозата си за цялата година.

От друга страна, има все повече признаци, че силната инфлация в САЩ намалява. След потребителските цени и цените на производител не се повишиха толкова силно през октомври. Те са се увеличили с 8,0% в сравнение със същия месец на миналата година. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха 8,3% след ревизираните в посока надолу 8,4% за септември.

Статистиката показва цените на входа на фабриката - преди продуктите да бъдат обработени или търгувани. Те предоставят ранни сигнали за развитието на потребителските цени. През октомври те се повишиха със 7,7%, след като през предходния месец инфлацията все още беше 8,2%.

Във вторник Dax запази позициите си, като се повиши до неотдавнашното си ниво, постигнато през миналата седмица. След обявяването на по-ниските от очакваните цени на производител в САЩ германският водещ индекс успя да пресече финалната линия с ръст от 0,46% на 14 378,51 пункта. От края на септември досега водещият индекс на федералната република е нараснал с повече от 21%.

От друга страна, MDax не успя да продължи ралито си във вторник: Той загуби 0,47% до 26 181,16 пункта. Водещият индекс в еврозоната - EuroStoxx 50 - се повиши с 0,71%. Паневропейският Stoxx 600 затвори с 0,2 % нагоре благодарение на публикуваните данни в САЩ. Технологичните акции поведоха възстановяването, като добавиха 1,4%, докато телекомите се обезцениха с над 1%.

В Париж CAC 40 се ускори с 0,49% до 6641,66 пункта, а в Лондон FTSE е надолу с 0,21 на сто до 7366,44 пункта. 

В Ню Йорк индексът Dow Jones Industrial се повиши с 0,9% в началото на сесията, като акциите на технологичните компании отново се повишиха силно.

Новите данни за цените в САЩ подкрепиха надеждите, че Федералният резерв скоро може да забави курса си на затягане на паричната политика. Цените на производител там продължиха да отслабват. Според икономиста Джеймс Найтли от ING Bank това дава увереност, че инфлацията може да спадне по-бързо, отколкото се смяташе. Това пък увеличава шанса Фед да има възможност да маневрира отново през 2023 г., за да помогне на икономиката в случай на рецесия.

Европейските акции стартираха търговията във вторник с по-слабо темпо след неспокойната сесия в САЩ в понеделник, повлияна от коментарите на ръководителите на Федералния резерв Лаел Брейнард и Крис Уолър относно повишаването на лихвените проценти. 

Докато Брейнард заяви, че централната банка би могла да облекчи повишаването на лихвите, Уолър каза, че пазарът е прекалено оптимистичен и трябва да се подготви за по-високи лихви. Фючърсите по американските акции се повишиха в предварителната търговия във вторник след публикуването на индекса на цените на производителите. 

Световните пазари ще следят събитията на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, която започна във вторник.

Във вторник цената на златото продължи да се покачва и достигна най-високото си ниво от три месеца насам. Пазарните наблюдатели заявиха, че перспективата за не толкова рязко повишаване на лихвените проценти е засилила търсенето на благородния метал. В следобедните часове цената на една тройунция (31,1 грама) на Лондонската фондова борса се покачи до 1786 щатски долара. Цената на златото не е била толкова висока от средата на август. В ранната вечер обаче благородният метал отново леко поевтиня до 1773 долара.

От началото на ноември цената на златото се покачва. От тогава благородният метал е добавил около 9% към цената си.

Във вторник еврото поскъпна с 1,1% до 1,042 долара, което е най-високото му ниво от началото на юли. "В момента пазарите се движат от два фактора. Едната е оптимизмът, че данните за инфлацията в САЩ достигат своя връх... а освен това се засилва оптимизмът, че Китай може да провежда по-благоприятни за растежа политики", каза пред Handelsblatt Лий Хардман, валутен анализатор в MUFG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още