IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за успокояваща се инфлация насърчиха Wall Street 

Основните показатели се повишиха, след като индексът на цените на производител, показа увеличение от едва 0,2% за октомври

23:29 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Във вторник акциите в САЩ възобновиха инфлационното си рали, след като пореден доклад показа, че нарастването на цените може да се забавя. 

Индустриалният индекс Dow Jones завърши деня с ръст от 56,22 пункта, или 0,2%, до 33 592,92 пункта. S&P 500 напредна с 0,9% до 3 991,73 пункта, а технологичният Nasdaq Composite добави 1,5% и затвори на ниво от 11 358,41 пункта.

Основните показатели се повишиха, след като индексът на цените на производител, измерващ инфлацията на едро, показа увеличение от 0,2% за октомври, при консенсусна прогноза на Dow Jones за увеличение от 0,4%. Докладът е публикуван, след като през миналата седмица данните за индекса на потребителските цени показаха признаци за отслабване на инфлационния натиск през миналия месец, което предизвика рязко рали.

След като първоначално сигналите за отслабване на инфлационния натиск дадоха на Wall Street осезаем попътен вятър, по-късно през деня започна известно прибиране на печалби. Индустриалният индекс Dow Jones , който на моменти ясно се доближаваше до границата от 34 000 пункта, временно се върна в зоната на загубите, но в крайна сметка успя да запази малък ръст до вечерта. Останалите индекси останаха сравнително стабилни на положителна територия.

Успокоение предизвика фактът, че през октомври натискът за повишаване на цените на равнище производители отслабна за четвърти пореден път и повече от очакваното. Фактът, че промишлените нагласи в икономическата зона на Ню Йорк се подобриха изненадващо силно през ноември, също беше приет добре. Според пазарните експерти обаче това вече се отразява доста ясно във вече приключилото възстановяване на фондовия пазар. Беше споменат и фактът, че някои краткосрочни инвеститори вече са изтеглили парите си в понеделник в отговор на неотдавнашното рали.

„Прочитът на индекса на потребителските цени със сигурност налива още масло в огъня за тези, които смятат, че може би най-накрая сме в низходяща инфлационна тенденция", заяви Майк Лоуенгарт, ръководител на отдела за изграждане на моделни портфейли в Глобалния инвестиционен офис на Morgan Stanley. „Пазарът прие понижението на потребителските цени миналата седмица и днешната първоначална реакция изглежда е още от същото“. 

„Наративът за пика на инфлацията набира сила, но летвата за завой на Фед все още е висока“, казва пред CNBC Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционни стратегии в Baird.

„В централната банка ще има напрежение предвид опасенията им за доверието и желанието им да избегнат грешките от 70-те години на ХХ в. (т.е. политиката на спиране и пускане, която удължи инфлационния период)", каза той. „Но вече се полагат основите за забавяне на темпа на затягане в посока към 2023 г.". 

В следобедната търговия Dow и S&P за кратко потънаха на червено, след като цените на суровия петрол внезапно се повишиха. По-късно цените на петрола се понижиха от тези високи стойности, като фючърсите на West Texas Intermediate последно се повишиха с 1,1% до 86,81 долара за барел.

Акциите завършиха с повишение за трети ден от последните четири, а всички основни индекси са напът да постигнат месечен ръст. За ноември Dow се е повишил с 2,6%. S&P и Nasdaq нараснаха съответно с 3,1% и 3,4%.

Акциите на Walmart поскъпнаха силно с 6,54%, след като компанията надхвърли оценките на Wall Street за печалбата и приходите и повиши прогнозата за цялата година. Home Depot също отчете силни резултати, но запази прогнозата си за цялата година. Акциите на компанията леко се повишиха с 1,63%. 

„Резултатите на търговците на дребно са доста прилични и могат да послужат за засилване на по-широкия контекст на потребителската устойчивост и свиването на пазара на труда", каза Мейфийлд. „Темпът и обхватът на забавянето на приходите (или повторното им ускоряване) трябва да определят следващия етап за акциите“. 

Акциите на Taiwan Semiconductor, Louisiana-Pacific и Paramount също поскъпнаха, след като регулаторните документи показаха, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е закупила нови позиции в първите две и е увеличила дела си в последната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още