IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P и Nasdaq се насочват към седмичен спад*

Петролът пое остро надолу, след като не успя да задържи по-ранните си ръстове

17:58 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борсите в САЩ започват последния ден от седмицата на зелено, докато инвеститорите следят последните финансови отчети и се опитват да се отърсят от по-твърдия език на представители на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скача с 93,97 пункта, или 0,28%, до 33 640,29 пункта.

Широкият показател S&P 500 е нагоре с 0,25% до 3956,37 пункта, а технологичният Nasdaq – с минималните 0,04 процента до 11 149,75 пункта.

S&P и Nasdaq вървят към седмичен спад, съответно от 0,5% и 1%. Dow за момента ще завърши седмицата без промяна. За месеца обаче и трите индекса са на зелено.

Движенията в петък се случват след негативна сесия на Wall Street, през която представители на Фед изказаха опасения за по-затегнатата парична политика в САЩ.

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард каза в четвъртък, че „основната лихва все още не е в зона, която може да се смята за достатъчно ограничителна“. Той предположи, че подходящата зона за основната лихва може да бъде в диапазона 5 до 7%, което е над пазарните очаквания.

„Продължаваме да смятаме, че инвеститорите трябва да поставят по-голям фокус върху реалните данни, а не върху реториката на Фед“, коментира Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge. “Въпреки това инвеститорите са уморени да се борят с ежедневните бомби от Фед и има страх, че може да отнеме още 2-3 (месеца данни за) основната инфлация, за да спрат централните представители да спрат да предупреждават пазара всеки път, когато се опита да тръгне нагоре“.

S&P 500 е с около 10% нагоре от края на септември, като оценките се търгуват по-високо от 5-, 10- и 15-годишните средни стойности, посочва Лиз Йънг, главен инвестиционен стратег в SoFi. Ако това се окаже рали на бичи пазар, то може да е „наистина силно“, но може да има и нов спад, казва тя.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава до около 3,803%, а по двегодишните ДЦК – до 4,495%.

На пазара на суровини петролът не успява да задържи по-ранния си ръст и върви към втори пореден седмичен спад под натиска на отслабващото търсене в Китай и още увеличения на лихвите от Фед.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 3,61 долара, или 4,02%, до 86,17 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI са надолу с 3,42 долара до 78,22 долара за барел.

Фючърсите върху златото поевтиняват с минималните 0,53% до 1763,60 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още