IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на криптовалутите продължават свободното си падане

По-рано стана ясно, че фалиралата криптоборса FTX дължи на водещите си 50 необезпечени кредитори общо 3,1 млрд. долара

11:19 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на криптовалутите продължават свободното си падане от уикенда, оставайки дълбоко на червена територия и в понеделник.

За мрачното настроение допринесе новината, че фалиралата криптоборса на Сам Банкман-Фрийд FTX дължи на водещите си 50 необезпечени кредитори общо 3,1 млрд. долара. FTX Trading Ltd. и около 100 други свързани компании започват стратегическо преразглеждане на международните си активи, съобщава Bloomberg.

На този фон инвеститорите продължават да изтеглят средства от борсите за дигитални активи въпреки последните уверения на пазарите за тяхната стабилност. Криптокредиторът BlockFi Inc. е на ръба на заявление за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство.

Цената на биткойна падна под ключовия праг от 16 хил. долара и минути преди 10:30 ч. българско време е 15 992 долара, което е спад от 4,2% за последното денонощие. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Още по-голямо е поевтиняването на етера – с 8%, до 1121 долара. Това става на фона на индикации, че част от източените 663 млн. долара от FTX при насочването ѝ към фалита сега се изтеглят от етера.

Миналата седмица стана ясно, че човекът или структурата, ударил FTX в хакерска атака, е един от най-големите притежатели на етер със сума от около 288 млн. долара.

Компанията за блокчейн анализ Chainalysis съобщи в неделя, че средствата, взети от FTX, се движат и част от тях са прехвърлени от етер в биткойн.

Цената на рипъла е надолу с 8,9% на свой ред, доуджкойнът потъва с над 11%, а карданото с 8,4%.

„Трябва да преминем този ранен етап на аматьори в криптоиндустрията“, коментира Боби Лий, основател на криптокомпанията Ballet Global Inc., пред Bloomberg Television. Той прогнозира, че цената на биткойна може да падне до 10 хил. долара, ако криптопазарите се окажат ударени от нови фалити или кризи на големи компании.

На този фон криптоцените се откъсват още от пазарите на ценни книжа – тенденция, наблюдавана през последните седмици. В петък водещите индекси на Wall Street завършиха сесията си с ръстове, макар и скромни.

„Проблемите с FTX наистина са спешно напомняне за нуждата от регулаторна яснота и реална регулаторна рамка за криптовалутите“, коментира Кристиан Каталини, основател на MIT Cryptoeconomics Lab, пред Bloomberg.

Според него манията и спекулациите около добива и търговията на монети са създали едно „огромно разсейване от изграждането на реални продукти и услуги, които да достигат потребителите, да решават реални проблеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още