IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на лихвите по депозитите ще попречи на АЦБ в борбата с инфлацията

Паричните пазари се противопоставят на идеята за по-ниски лихви върху средствата, които търговските банки държат в АЦБ

17:16 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паричните пазари отхвърлят призивите за промяна на лихвите, които банките получават, за да държат средствата си в Английската централна банка (АЦБ), тъй като това може да попречи на усилията на регулатора да забави инфлацията, пише Bloomberg.

Двама бивши представители на АЦБ заявиха в последните седмици, че правителството трябва да обмисли намаляване на лихвата, която се плаща за някои депозити на търговски банки в АЦБ. Това би могло да спомогне за запълването на дупката в публичните финанси в период, когато правителството покачва лихвите и намалява разходите, смятат бившите централни банкери.

В момента АЦБ плаща лихва, която е сега 3%, за депозити на стойност около 1 трлн. долара. Намаляването на лихвения процент би довело до по-малка доходност за част от депозитите.

Членовете на Комисията по паричните пазари към АЦБ, която се състои от банки и мениджъри на активи, постигнаха "широко съгласие", че намалението на лихвата ще доведе до "негативни последици" за прилагането на паричната политика, показаха протоколите от ноемврийското заседание на регулатора.

Главният икономист на ведомството Хю Пил също отхвърли идеята в своя реч в четвъртък.

Според Комисията този ход ще доведе до ръст в търсенето на краткосрочни държавни облигации, което ще намали доходността, и може да попречи на преминаването на лихвените повишения от АЦБ към финансовата система.

Вече има сигнали, че липсата на краткосрочни държавни облигации може да навреди на изпълнението на паричната политика. Трейдърите плащат по-висока премия за закупуване на тези държавни ценни книжа (ДКЦ), като спредът между 5-годишните ДКЦ и еквавилентния им суап е над 100 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още