IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността във Великобритания спадна до близо двегодишно дъно

Данните подсилват сигналите, че страната е в рецесия, каза икономист

16:51 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността във Великобритания е намаляла до близо двегодишно дъно през ноември, показаха предварителните данни на S&P Global, цитирани от Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit/CIPS е нараснал леко от 48,2 пункта през октомври до 48,3 пункта през ноември, като това е най-ниското ниво на показателя от януари 2021 г.

„Допълнителното рязко понижаване на бизнес активността през ноември допринася за нарастващите сигнали, че Великобритания е в рецесия, като е вероятно брутният вътрешен продукт (БВП) да намалее за второ поредно тримесечие в последните месеци на 2022 г.“, прогнозира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Резултат под границата от 50 пункта означава икономически спад. Икономистите, анкетирани от медията, предвиждаха ниво на показателя до 47,5 пункта.

Според данните, ако се изключат пандемичните месеци на блокирания, PMI индексът сочи към най-големия тримесечен икономически спад от началото на 2009 г., по време на финансовата криза, в размер на 0,4%.

Официалната статистика показа преди седмици, че британската икономика се е свила през третото тримесечие, но с по-малко от очакваното. Отчетеното понижение е в размер на 0,2%, докато прогнозите на икономистите бяха за спад от 0,5%. Понижения за две поредни тримесечия се приемат като техническа рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още