IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джереми Хънт: Предстоят трудни времена за британската икономика

Мерките на финансовия министър представляват „фактура за икономическата касапница“, причинена от катастрофалната политика на Лиз Тръс, изтъкват лейбъристите

16:22 | 17.11.22 г.
Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Джереми Хънт обяви серия от увеличения на данъците и ограничаване на разходите, а официалните прогнози на правителството показват, че се очаква рецесия на практика да заличи осем години растеж за икономиката на Обединеното кралство, съобщава Guardian.

В обширно и наситено с политики есенно изявление Хънт предупреди, че предстоят трудни времена, като прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще се свие с 1,4% през следващата година, а инфлацията ще остане на ниво над 7%, като последиците от това ще тежат на страната през следващите години.

Хънт посочи, че зад икономическата криза стоят глобални фактори, включително войната в Украйна.

Въпреки че финансовият министър обяви увеличения на инфлационните обезщетения за хората в трудоспособна възраст и на пенсиите, той настоя, че възприема „състрадателен“ и балансиран фискален подход, докато новите прогнози на британската Служба за бюджетна отговорност очертаха мрачни времена.

Дори и на фона на държавната подкрепа за енергийните сметки на домакинствата, чието разширение беше представено на Хънт, общият стандарт на живот се очаква да се понижи със 7% през следващите две години, което ефективно изтрива последните осем години на растеж.

Рейчъл Рийвс от Лейбъристката партия, определяна като „финансов министър в сянка“, разкритикува мерките на Хънт, наричайки ги „фактура за икономическата касапница“, причинена от катастрофалния „минибюджет“ на кабинета на бившия премиер Лиз Тръс.

В продължила почти час реч Хънт обяви разширени, макар и ограничени мерки за подпомагане на домакинствата по отношение на сметките за енергия – програма, която след актуализацията ще продължи и след април 2023 г.; и обезщетения заради ускорената инфлация на хората в трудоспособна възраст и пенсионерите.

Самото увеличение на обезщетенията ще коства на държавния бюджет 11 млрд. паунда, изтъкна Хънт, „но това говори за нашите приоритети като правителство и за нашите приоритети като нация“.

Той обяви и таван за наемите на социалните жилища и 9,7-процентно увеличение на минималната заплата.

Излагайки това, което финансовият министър нарече „план за справяне с кризата с разходите за живот и възстановяване на нашата икономика“, Хънт каза, че неговите мерки, включително увеличенията на данъците чрез замразяване или съкращения на надбавки и „ефективност“ в обществените услуги, ще забавят инфлацията и ще ограничат мащаба на икономическия спад.

Хънт представи комбинирано увеличение на данъците с 55 млрд. паунда и съкращения на разходите, включително намаляване на прага на данъка върху доходите от 150 000 паунда на малко над 125 000 паунда и замразяване на надбавките и праговете на данъка върху дохода, национално осигуряване и данъка върху наследството за още две години, до април 2028 г.

Междувременно Хънт заяви, че Великобритания е готова да въведе пътни такси за електромобилите от 2025 г., слагайки край на гратисния период за тези превозни средства, който имаше за цел да насърчи продажбите.

Все пак данъците за служебните автомобили ще останат по-ниски от тези при конвенционалните коли, като правителството ще ограничи увеличенията на лихвите до един процентен пункт годишно за три години от 2025 г., изтъква Хънт.

Разширява се и обхватът на данъка върху неочакваните печалби за енергийните фирми, включително временната такса върху производителите на електроенергия, което ще помогне на правителството да събере 14 млрд. паунда, добавя финансовият министър. За да се постигне баланс, Лондон ще осигури подобна сума, с която ще подкрепи около 700 000 предприятия чрез понижени данъци.

Хънт заяви, че обществените услуги ще бъдат защитени, опитвайки се да отхвърли обвиненията, че поставя началото на нова ера на строги икономии.

В отговор Рийвс разкритикува Хънт, посочвайки, че той хвърля вината за ситуацията върху глобални фактори. „Финансовият министър трябваше да дойде тук днес, за да поиска прошка, или поне да се извини, но не“, изтъкна тя. „Всичко, което страната получи днес, беше фактура за икономическата касапница, която това правителство създаде. Никога повече консерваторите не могат да се разглеждат като партията на икономическата компетентност“, категорична е Рийвс.

Международните събития, по-специално инвазията на Русия в Украйна, са „основната причина“ за инфлацията, която се очаква да достигне ниво от 9,1% през 2022 г. и 7,4% през следващата година, посочва още Хънт.

Други прогнози на Службата за бюджетна отговорност показват, че се очаква британската икономика да се разшири с 4,2% през 2022 г., но да се свие с 1,4% през 2023 г., след което отново да нарасне, но с бавен темп, през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още