IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражбите в британските магазини растат на фона на високата инфлация

Част от домакинствата все по-трудно се справят с нарасналата издръжка за живот

10:54 | 19.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Яркожълтите етикети за сигурност, прикрепени към стоките по рафтовете на британските супермаркети, имат какво да разкажат: кражбите се увеличават заедно с нарастващите разходи за живот, пише Bloomberg.

Случаите на кражби от магазини в Обединеното кралство са се увеличили с 18 на сто през 12-те месеца до юни, докато най-високата инфлация от повече от четири десетилетия доведе до скок на цените на различни продукти – от хляб до паста, което прави все по-трудно за потребителите да си позволяват основни неща.

Предвид очакваното ускоряване на инфлацията, кражбите може да се разпространят още повече, а търговците на дребно стават все по-бдителни по отношение на краденето. Търговските обекти, които преди прикрепяха устойства против кражба на скъпи артикули като алкохол, се насочиха към защита и на по-малко вероятни продукти – масло, сирене, препарати за пране и протеинови блокчета, някои от които се продават на дребно само за 2 паунда (2,37 долара).

„Когато настъпи периодът на инфлация, видяхме, че кражбите се увеличават, докато останалата част от пазара се сви. Почти всички търговци на дребно въведоха повече мерки, независимо дали става въпрос за охрана или за маркиране“, коментира главният финансов и стратегически директор на Marks & Spencer Group Еоин Тонге.

Tesco и Sainsbury са сред стоте търговци на дребно, които през август призоваха британската полиция да се съсредоточи върху престъпленията в търговията на дребно, тъй като издръжката за живот тежи много на купувачите. Tesco засили мерките за сигурност по-рано тази година, включително с допълнителен персонал в магазините, коментира председателят ѝ Джон Алън пред Times Radio.

„Отчаяни мерки“

„Не симпатизирам на хората, които крадат от магазините, но мога да разбера отчаяните хора, които предприемат отчаяни мерки“, коментира Алън.

Инфлацията на цените на хранителните стоки достигна рекордните 14,7% миналия месец, добавяйки допълнителни 682 паунда към средната годишна сметка за пазаруване. Повече от една четвърт от домакинствата в Обединеното кралство казва, че изпитва финансови затруднения – два пъти повече от миналата година – а мнозина твърдят, че по-високите цени на храните и напитките са основен проблем.

Обичайно кражбите от магазините се увеличават във времена на финансови затруднения, а много търговци на дребно отбелязват, че е имало повече случаи по време на финансовата криза. Очаква се скокът на сметките за енергия и предстоящите повишения на лихвите по ипотечните кредити да създадат сериозен натиск върху потребителите в цялата страна. През април около 16% от домакинствата казаха, че вече трябва да пропускат хранене, а много от тях вече са се обърнали към хранителните банки за подкрепа.

„Има натиск върху семействата и личните бюджети, както и натиск върху Коледа във връзка с даването на подаръци“, коментира Ричард Ким, главен изпълнителен директор на консултантската компания Retail Economics. „Всичко това са фактори, които могат да доведат до нарастване на кражбите в близко бъдеще“.

Завръщането към пазаруването във физическите магазини след блокадите и социалното дистанциране също е фактор, допринасящ за повече кражби от магазините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 1 година
БРЕКЗИТИРАЙ БЕ!Когат каниш афгани и пакита, а гониш източноевропайци: така става. Никой не работи, а секи крадне. Албенцита са там, за да земат своя дял, не за да го изработът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Докъде се стигна - (велико)британците да крадат масло и сирене? В лошата Русия дали хората крадат сиренета от хипермаркетите? - Нещо не ми се вярва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още