IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси задържаха нивото си от вторник преди решението на Фед за лихвите

Секторът на суровините поведе загубите на Стария континент в сряда

20:09 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси изпратиха вяла сряда, след като достигнаха почти едноседмичен връх в предходната сесия, тъй като инвеститорите търгуваха предпазливо преди обявяването по-късно тази вечер решение на Федералния резерв за лихвите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се задържа на нивото си от предишната сесия, след като компенсира спада по-рано през деня от 0,5%. Секторът на суровините отписа 1,7% и поведе загубите, но останалите сектори се представиха смесено – комуналните услуги и храните и напитките прибавиха около 0,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,09% до ниво от 7495,93 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,26% и завърши деня на ниво от 14 460,2 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,26% до 6730,79 пункта.

Очаква се Федералният резерв да повиши лихвите с 50 базисни пункта на заседанието си днес след четири поредни повишения със 75 базисни пункта. Но притесненията за бъдещата траектория на лихвените повишения охлаждат оптимизма, тъй като инвеститорите се опасяват, че икономиката се насочва към рецесия заради резките вдигания на лихвите.

Инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през ноември в знак за смекчаване на ценовия натиск, след като инфлацията в еврозоната показа същите признаци миналия месец.

Английската централна банка и Европейската централна банка ще обявят решенията си за лихвите в четвъртък.

ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целта ѝ от 2% в идните три години, съобщи запознат източник пред Ройтерс – това е по-дълъг срок от настоящите очаквания на пазарите и е сигнал, че битката с ширещия си ръст на цените далеч не е приключила.

Лихвите по кредитите в еврозоната се повишиха след песимистичната прогноза на източниците от ЕЦБ.

Чувствителните към лихвите технологични акции отбелязаха спад с 0,9%, а банковите акции завършиха деня с понижение от 0,5%.

Дефанзивни акции като Nestle и Unilever прибавиха по 1% към стойността си и ограничиха загубите на Stoxx 600.

Секторът на туризма и развлеченията записа спад от 1,4%, повлечен от понижението в цената на листнатите в Лондон акции на най-големия туроператор в света TUI. Тя намаля с 8%, след като германската компания съобщи, че планира да изплати помощта за COVID-19 чрез набиране на капитал догодина.

В същото време книжата на собственика на веригата магазини за дрехи Zara Inditex поскъпнаха с 3,1%, след като най-голямата компания за търговия на дрехи в света обяви ръст на нетната си печалба с 24% за първите девет месеца на фискалната си година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още