IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на Covid мерките в Китай остави разнородни следи на Wall Street 

Технологичният индекс Nasdaq 100 отчете понижение, докато Dow Jones остана в зелената зона на ръста 

23:20 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По-нататъшното облекчаване на мерките срещу коронавируса в Китай остави смесена картина на пазара на акции в Ню Йорк във вторника след Коледа. Съобщението на китайското правителство за прекратяване на изискването за карантина за пътуващите в страната не подкрепи цените на технологичните акции в частност. Подобряването на икономическите перспективи доведе до подновяване на опасенията за висока инфлация и до повишаване на доходността по облигациите, което обикновено се отразява на чувствителните към лихвите книжа на технологичните компании.

В резултат на това технологичният Nasdaq 100 загуби 1,2% до 10353,23 пункта. Широкият индекс S&P 500 спадна с 0,4% до 3829,25 пункта. Индустриалният бенчмарк Dow Jones се представи по-добре, като нарасна с 0,11% до 33 241,569 пункта.

Инвеститорите почерпиха известен оптимизъм от новината, че Китай ще премахне изискванията за карантина за пристигащите пътници от януари. Тези пътници все още ще трябва да представят отрицателен COVID тест в рамките на 48 часа след пътуването, но вече няма да се налага да се изолират рутинно пет дни в хотел, последвани от пет дни у дома.

Китай поддържа едни от най-рестриктивните мерки за блокиране на коронавируса в света, което значително забавя икономиката ѝ. Плановете за премахване на карантинните изисквания на Covid-19 за пристигащите от чужбина в началото на януари биха могли да стимулират китайската икономика с възобновяването на пътуванията. 

Това би могло да подкрепи световната икономика в момент, когато много държави повишиха лихвените проценти в опит да укротят инфлацията. Федералният резерв сигнализира за плановете си да повишава лихвените проценти до пролетта. 

Въпреки това Covid-19 се разпространява бързо в Китай с отварянето на страната, което доведе до съобщения за препълнени болници и крематориуми. Инвеститорите преценяват въздействието на епидемията и какво ще означава отварянето за световната икономика в дългосрочен план.

„Китай наистина се е заел с пълна сила да се откаже от нулевия Covid и това усилие ще доведе до някои болки в растежа", казва Майкъл Рейнолдс, вицепрезидент на инвестиционната стратегия в Glenmede. „Експлозията в броя на случаите там вероятно ще бъде икономически разрушителна в посока надолу за тях“.  

През миналата седмица Dow нарасна с близо 1%, докато S&P 500 и Nasdaq спаднаха за трета поредна седмица. През декември досега S&P 500 е спаднал с около 5,8%, докато Dow и Nasdaq са се понижили съответно с около 4% и 8,5%. Това са най-високите месечни спадове от септември насам. Основните стойности се насочват към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам. 

Китай наистина се е заел с пълна сила да се откаже от нулевия Covid и това усилие ще доведе до някои болки в растежа
Майкъл Рейнолдс
вицепрезидент на инвестиционната стратегия в Glenmede

В петък започна т.нар. период на „ралито на Дядо Коледа" - последните пет търговски дни от календарната година и първите два търговски дни от новата година. Този отрязък средно носи ръстове за акциите, но неуспехът в него често се тълкува като негативен индикатор. 

Бруталният декември, белязан от опасения за лихвени проценти и рецесия, поддържаше висок натиск върху продажбите през целия месец и отслаби надеждите за типичното рали в края на годината.

Китайският производител на електромобили NIO понижи прогнозата си за доставките за четвъртото тримесечие, позовавайки се на ограниченията във веригата за доставки, причинени от епидемията от Covid-19 в Китай. Американските депозитарни разписки на NIO спаднаха с повече от 8,2% след съобщението. 

Tesla, която този уикенд удължи спирането на производството в основния си завод в Шанхай на фона на епидемията, беше сред най-зле представилите се компании в S&P 500 във вторник. Акциите на Tesla, които в момента се понижават в продължение на седем поредни сесии, включително и във вторник, се сринаха с 11,41% в следобедната търговия. Акциите на производителя на електромобили са поевтинели с повече от 40% през декември.

Apple също отслабна в технологичния сектор, като отписа 1,39% от пазарната си капитализация,след като акциите на компанията за iPhone достигнаха най-ниското си ниво от средата на 2021 г. Смущенията, свързани с разпространението на вируса в Китай, представляват риск за американските компании, заяви пред WSJ Луис Навелие, главен инвестиционен директор на фонда Navellier & Associates.

„Компаниите с голяма експозиция в Китай засега са забулени в облаци", казва Навелие.

Компаниите с голяма експозиция в Китай засега са забулени в облаци.
Луис Навелие
главен инвестиционен директор на фонда Navellier & Associates

Все пак няколко китайски компании, които се търгуват на Nasdaq в САЩ, бяха сред най-добре представилите се във вторник. JD.com и Baidu поскъпнаха с повече от 4%, а NetEase добави 2,8%. Акциите на няколко оператора на казина, които развиват дейност в Макао, китайския хазартен център, също поскъпнаха.

Цената на акциите на Southwest Airlines се срина с 5,96%. Само в понеделник авиокомпанията е трябвало да отмени почти 3000 полета заради тежките зимни условия в големи части на САЩ. Това означава, че Southwest е отговорна за почти три четвърти от всички отменени полети в САЩ. Министерството на транспорта на страната обяви, че започва разследване на отменените полети и закъсненията, като ги нарече „неприемливи“.

Като цяло се наблюдаваше тенденция на търсене на циклично чувствителни акции. Ценните книжа на производителя на строителна техника Caterpillar, например, поскъпнаха с 1,36%. Акциите на Chevron и ExxonMobil поскъпнаха с 1,27% и 1,38%. Те се възползваха от по-нататъшното повишение на цените на петрола, което беше оправдано на пазара главно с новото облекчаване на мерките в Китай. 

На пазарите на облигации в САЩ доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши до 3,851% от 3,746% в петък. Доходността и цените се движат обратнопропорционално. Технологичният Nasdaq, който е по-чувствителен към по-високата доходност, беше най-зле представилият се основен американски индекс.

„По принцип това е продължение на високата доходност, която потиска растежа, с преразпределение в други сектори, които са по-малки, но не достатъчно големи, за да променят основния индекс", казва Кийт Лернер от Truist.

„Комбинацията от продажба на данъчна загуба, ребалансиране на портфейли и инвеститори, които решават къде да позиционират портфейлите си за 2023 г., също може да натежи на индексите“, казва Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, цитиран от CNBC.  През декември досега S&P 500 е спаднал с около 5,8%, докато Dow и Nasdaq са се понижили съответно с около 4% и 8,5%. Снимка: Bloomberg През декември досега S&P 500 е спаднал с около 5,8%, докато Dow и Nasdaq са се понижили съответно с около 4% и 8,5%. Снимка: Bloomberg

На енергийните пазари суровият петрол тип „Брент", международният бенчмарк за цените на петрола, поскъпна с 41 цента, или 0,5%, до 84,33 долара за барел, тъй като Русия забрани доставките на руски петрол и петролни продукти за страни, които налагат ценови таван. Петролът поскъпва в пет от последните шест сесии.

В Европа панконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 добави 0,1%. Пазарите в Обединеното кралство бяха затворени.

Борсовите индекси в Азия се повишиха, като Shanghai Composite нарасна с 1%. Пазарът в Хонконг беше затворен за официален празник във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още