IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси прекъснаха тридневната си печеливша серия

Спад в медийния сектор тласна надолу европейския индекс на сините чипове Stoxx 600 в четвъртък

19:44 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в четвъртък, след като акциите на медийните компании бяха подложени на натиск заради спадове в британската образователна група Pearson, а публикувани в четвъртък данни показаха, че пазарът на труда в САЩ остава затегнат. Това засили опасенията, че Федералният резерв ще запази лихвите по-високи за по-дълго време, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2%, след като постигна ръст от над 3 на сто в първите три сесии на 2023 г.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,64% до ниво от 7633,45 пункта. Германският DAX е надолу с 0,38% и завърши деня на ниво от 14 436,31 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,22% до равнище от 6761,5 пункта.

За първи път тази седмица европейските борси отбелязват спад в унисон с Wall Street, след като данни показаха, че броят на американците, подали нови заявления за помощи при безработица, е намалял до тримесечно дъно миналата седмица. Това е сигнал за устойчивостта на американския трудов пазар.

Други данни показаха, че работните места в частния сектор в САЩ са нараснали с 235 хил. миналия месец след повишението със 182 хил. през ноември, докато икономисти очакваха ръст със 150 хил.

Медийният сектор в Европа отбеляза спад от 1,5%, като книжата на Pearson поевтиняха с 5,9%, след като Bank Of America понижи рейтинга им от „неутрален“ на „underperform“.

Секторът на търговията на дребно постигна ръст от 2,1% благодарение на повишаването в цената на акциите на британската верига магазини за дрехи Next. Тя поведе ръстовете, след като обяви по-добри от очакванията приходи от продажби през четвъртото тримесечие и повиши прогнозата за печалбата си през 2022-2023 г.

След тежка 2022 г. европейските акции имаха силно начало на новата година, подкрепени от икономически данни, които показаха по-умерена от очакванията рецесия и отслабване на натиска върху цените в някои страни наред с надежди за възстановяване след COVID в Китай.

Standard Chartered беше сред най-добре представилите се компании в Европа в четвъртък с ръст на цената на акциите от 6,8%, след като First Abu Dhabi Bank, най-големият кредитор в Обединените арабски емирства, заяви, че обмислял оферта за листнатата в Лондон компания, но вече се е отказал от намеренията си.

Отделни данни показаха, че германският износ изненадващо е намалял през ноември. Вносът също се е свил повече от очакванията – 3,3% при прогнозирани 0,5 на сто, през ноември. Публикувани във вторник данни показаха, че инфлацията в Германия през декември се е забавила до 9,6% на годишна база.

В четвъртък Италия стана поредната европейска страна, която обяви забавяне на инфлацията до 12,3% на годишна база през декември спрямо 12,6 на сто предходния месец. Данните за цените на потребителските стоки във Франция и Испания също показват подобна тенденция. Но инфлацията при регулираните енергийни продукти в Италия се е ускорила от 57,9% на 70,3%.

Данни за инфлацията в еврозоната в последния месец на миналата година трябва да бъдат обявени в петък. Анализатори предупреждават, че е твърде рано да се каже дали тя е достигнала връхната си точка, защото пазари като енергията и хранителните продукти остават волатилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още