IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около пазара на труда тласна Dow нагоре с над 500 пункта*

Златото поскъпва до 6-месечен връх

18:20 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват редовната търговия с ръстове, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите, породен от по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average напредва с 521,69 пункта, или с 1,58%, до ниво от 33 451,77 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 1,53% до 3866,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 140,59 пункта, или 1,36%, до равнище от 10 445,83 пункта.

Пазарите реагират на новия доклад на Министерството на труда на САЩ, според който броят на новонаетите служители в САЩ, без да се включва секторът на земеделието, се увеличава с 223 хил. през миналия месец, слагайки края на една година с растеж близо до историческите рекорди. Институцията ревизира и данните през ноември до по-слаб ръст от 256 хил. работни места.

Средното почасово трудово възнаграждение нараства с 0,3% спрямо предходния месец и с 4,6 на сто спрямо декември 2021 г., като и тук данните за ноември са ревизирани в посока надолу.

Забавянето в ръста на заплатите е добре дошла новина за служителите на Федералния резерв, които приемат движението при заплатите, особено в сектора на услугите, като ключов фактор, влияещ върху тяхната парична политика и върху стремежите им към постигане на целта за инфлационно ниво от 2%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията в петък (6 януари). Основните щатски борсови индекси в началото на сесията в петък (6 януари).

Забавянето в ръста на заплатите е добре дошла новина за служителите на Фед, които приемат движението при заплатите, особено в сектора на услугите, като ключов фактор, влияещ върху тяхната парична политика и върху стремежите им към постигане на целта за инфлационно ниво от 2%.

„Всичко, което интересува инвеститорите, е, че данните показват, че инфлацията се движи към целта на Фед“, коментира Майкъл Ароне, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. „Това е всичко, което интересува инвеститорите, и средните почасови доходи предполагат, че инфлацията продължава да се забавя. Те са развълнувани от това“, добавя той.

Нов доклад на Министерството на труда на САЩ показва, че ръстът на запалтите се охлажда, а нивото на безработица отчита спад. Източник: Bloomberg Нов доклад на Министерството на труда на САЩ показва, че ръстът на запалтите се охлажда, а нивото на безработица отчита спад. Източник: Bloomberg

Инвеститорите все още оценяват и сигналите от протокола от декемврийското заседание на Фед. Служителите на централната банка отбелязват, че „необосновано облекчаване на финансовите условия, особено ако е предизвикано от погрешно възприемане от страна на обществеността на функцията на комисията (Федералната комисия за отворения пазар – бел. ред.) за реагиране, ще усложни усилията на комисията за възстановяване на ценовата стабилност", се посочва в протокола.

„Голямото притеснение от техните послания тук е, че пазарът очаква намаления до втората половина на тази година", каза Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co. При твърде високата инфлация централните банкери „осъзнават, че рискът от прекомерно затягане на коланите е просто нещо, което трябва да преглътнат", добавя той.

Доходността по 2-годишните 10-годишните американски държавни облигации. Доходността по 2-годишните 10-годишните американски държавни облигации.

На фона на тези новини книжата на Apple, Microsoft и Meta поскъпват съответно с 1,79%, 0,13 на сто и 1,21%. Цената на акциите на Tesla се понижава с 2,5%, с което пазарната капитализация на електромобилния концерн падна под тази на компанията майка на Facebook за първи път от над година насам.

Начело на ръстовете на Wall Street са енергийните компании. Книжата на Exxon Mobil и Chevron поскъпват съответно с 2,34% и 2,09 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,573% и 3,696 на сто.

Доларовият индекс, който отчита силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчита спад в стойността от 0,71% до 104,3 пункта.

Цената на златото нараства с процент до 6-месечен връх от 1844,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:52 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още